GKToday

Quiz 397: Geography for Public Service Examinations

1. Which among the following is the correct location of Earth’s magnetosphere?
[A] Near the centre of Earth
[B] Below Ionosphere
[C] Beyond Ionosphere
[D] Within 12-16 kms of Earth’s surface

Show Answer

Correct Answer: C [Beyond Ionosphere]
2. Oxygen-18 has been frequently used in Palaeoclimatology to measure / estimate climate changes in the history of Earth. Consider the following statements in this context:
  1. It helps in measuring the average atmospheric temperature
  2. Water molecules containing the heavier O-18 evaporate at a higher temperature
  3. When temperature increases the Ratio of O-18 to O-16 will be higher

Which among the above statements are correct ?

[A] 1 and 2 only
[B] 1 and 3 only
[C] 2 & 3 only
[D] all 1, 2, 3

Show Answer

Correct Answer: C [2 & 3 only]
Notes:
measuring the average oceanic surface temperature
3. What is Chernozem?
[A] Deltaic alluvial soil
[B] Lateric soil
[C] Red and yellow Soil
[D] Black Soil

Show Answer

Correct Answer: D [Black Soil]
4. Consider the following statements regarding the abyssal zones:
  1. It is the deepest water zone of the seas
  2. It represents temperatures around 2 to 3 degrees Celsius
  3. It is below hadal zone and bathyal zone

Which among the above statements are correct

[A] 1 & 2 only
[B] 2 & 3 only
[C] 1 only
[D] 2 only

Show Answer

Correct Answer: D [2 only]
Notes:
Deepest is benthic zone, followed by demersal zone.
5. The unit less measure of Earth’s reflectivity which is combined effect of all shortwave losses is known as ___?
[A] Earth Scattering
[B] Earth Radiation
[C] Earth Albedo
[D] Polar See-saw

Show Answer

Correct Answer: C [Earth Albedo]
6. Due to which of the following winds, Central Europe enjoys a warmer climate ?
[A] Chinook
[B] Foehn
[C] Zonda
[D] Bergwind

Show Answer

Correct Answer: B [Foehn]
7. What is the number of known crystalline phases of water?
[A] 2
[B] 4
[C] 15
[D] 18

Show Answer

Correct Answer: D [18]
8. The aeration zone in earth’s lithosphere lies at ___?
[A] Above earth surface
[B] Below earth surface & above Water Table
[C] Below Earth’s surface and parallel to water table
[D] Below earth’s surface and below water table

Show Answer

Correct Answer: B [Below earth surface & above Water Table]
9. The correct location of Milwaukee Deep is ___________?
[A] Puerto Rico Trench
[B] Cayman Trough
[C] Manila Trench
[D] Hikurangi Trench

Show Answer

Correct Answer: A [Puerto Rico Trench]
Notes:
It is the deepest part of the Atlantic Ocean and is part of the Puerto Rico Trench
10. Which among the following is the tide of minimum rise?
[A] Spring Tide
[B] Low Tide
[C] Ebb Tide
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: B [Low Tide]