GKToday

Quiz 382: GK for All Examinations

1. Whose birth anniversary is observed as the National Education Day in India?
[A] Sarvepalli Radhakrishnan
[B] Maulana Abul Kalam Azad
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Rajendra Prasad

Show Answer

Correct Answer: B [Maulana Abul Kalam Azad]
Notes:
11 November every year is observed as National Education Day in India
2. In which year Board for Reconstruction of Public Sector Enterprises was constituted?
[A] 2000
[B] 2002
[C] 2004
[D] 2006

Show Answer

Correct Answer: C [2004]
Notes:
Board for Reconstruction of Public Sector Enterprises (BRPSE) was constituted by Central Government vide Resolution in December 2004 as a part-time advisory body to advise the Government on the revival and restructuring of sick Central Public Sector Enterprises
3. Who among the following works as chairman of Kendriya Hindi Samiti ?
[A] Minister of Culture, Government of India
[B] Prime Minister of India
[C] Vice President of India
[D] Minister of State for Official Languages

Show Answer

Correct Answer: B [Prime Minister of India]
4. Barents Sea in the Arctic Ocean has been controversial over the maritime boundary between:
[A] Russia & Norway
[B] Norway and Finland
[C] Finland & Russia
[D] Russia & Denmark

Show Answer

Correct Answer: A [Russia & Norway]
5. world’s longest seawall is located in:
[A] China
[B] South Korea
[C] North Korea
[D] Japam

Show Answer

Correct Answer: B [South Korea]
6. Which among the following is not a sister city of Bangalore?
[A] Minsk, Belarus
[B] San Francisco, United States
[C] Kharkiv, Ukraine
[D] Gunsan, South Korea

Show Answer

Correct Answer: D [Gunsan, South Korea]
Notes:
Gunsan, South Korea is a sister city of Jamshedpur in India.
7. Which among the following is highest civilian award in the United States ?
[A] Distinguished Service Medal
[B] Meritorious Civilian Service Award
[C] Presidential Medal of Freedom
[D] President’s Award for Distinguished Federal Civilian Service

Show Answer

Correct Answer: C [Presidential Medal of Freedom]
8. Ladies in white is an opposition movement consisting of wives and other female relatives of jailed dissidents in which of the following countries?
[A] Cuba
[B] Guyana
[C] Anguilla
[D] Honduras

Show Answer

Correct Answer: A [Cuba]
9. Eyjafjallajökull volcano is located in which country?
[A] Ireland
[B] Iceland
[C] Switzerland
[D] Italy

Show Answer

Correct Answer: B [Iceland]
10. What is the current number of Time Zones in Russia?
[A] 9
[B] 10
[C] 11
[D] 12

Show Answer

Correct Answer: C [11]
Notes:
At present (2019), there are eleven time zones in Russia, which currently observe times ranging from UTC+02:00 to UTC+12:00. Daylight saving time is not used in Russia (since March 2011).