Quiz 378 : General awareness for Bank Clerical and All Other Examinations

1. Which among the following sporting event has become the first ever to be broadcast live on the popular video sharing website YouTube?

[A] 2010 Africa Cup of Nations
[B] FIFA World Cup
[C] Indian Premier League -III
[D] T-20 World Cup

Show Answer

Correct Answer: C [Indian Premier League -III]
2. Which among the following Union Territory of India has largest Area?

[A] Delhi
[B] Andaman & Nicobar Islands
[C] Dadra & Nagar Haveli
[D] Chandigarh

Show Answer

Correct Answer: B [Andaman & Nicobar Islands]
3. Which among the following country is world’s largest user nitrogenous fertilizers?

[A] United States
[B] India
[C] China
[D] Canada

Show Answer

Correct Answer: C [China]
4. In which of the following North Eastern states of India inhabit the Nishi tribe ?

[A] Meghalaya
[B] Arunachal Pradesh
[C] Nagaland
[D] Manipur

Show Answer

Correct Answer: B [Arunachal Pradesh]
Notes:
Principle Tribes of Arunachal Pradesh: Adi, Nishi, Apatani, Tagin, Mishmi, Khampati, Nocte, Wancho, Tangsha, Singpho, Monpa, Aka, Sherdukpen
5. Choose the incorrect match :

[A] Ostankino Tower – Tokyo
[B] Empire State Building – New York
[C] Oriental Pearl Tower – Shanghai
[D] CN Tower – Toronto

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [Ostankino Tower – Tokyo]
Notes:
Ostankino Tower is in Moscow
6. The word Gambit is related to which of the following sports?

[A] Chess
[B] Table Tennis
[C] Polo
[D] carom

Show Answer

Correct Answer: A [Chess]
Notes:
Gambit is a chess opening. The opening player sacrifices usually a pawn, with the hope of achieving a resulting advantageous position.
Terms related to Chess: X-ray, Zugzwang, Zwischenzug, En passant are some more peculiar terms in Chess
7. In 1970’s , NASA had launched two space programmes Viking 1 and Viking 2. These programmes were most expensive and ambitious mission ever (till that time) sent to ________?

[A] Moon
[B] Mars
[C] Venus
[D] Jupiter

Show Answer

Correct Answer: B [Mars]
8. Which among the following was the venue of first South Asian Games?

[A] Kathmandu
[B] Dhaka
[C] Colombo
[D] New Delhi

Show Answer

Correct Answer: A [Kathmandu]
Notes:
first South Asian Games held in Kathmandu in 1984
9. Who among the following was known as Flying Sikh?

[A] Milkha Singh
[B] Harbhajan Singh
[C] Yuvaraj Singh
[D] Gurbachan Singh

Show Answer

Correct Answer: A [Milkha Singh]
10. National Chemical Laboratory (NCL) is located at:

[A] Mumbi
[B] Nagpur
[C] Pune
[D] Hyderabad

Show Answer

Correct Answer: C [Pune]
Share

View Comments

  • i am very confused about European union,plz write something about it and former currency of the countries which adopted euro.
    thank you

  • Hello Sir,
    I want to clarify 1 point,in my knowledge MP is Biggest state area wise(may be i m wrong, i studied it somewhere)..Can u plz clarify .

    Vipin

  • Madhya Pradesh was , once upon a time. After it was bifurcated in MP and Chhattisgarh, Rajasthan leads all in area

  • Helo Sir,

    I Sachin Ghalot from Meerut, I request you please publish the question on the basis of SOCIAL-ECONOMICS.. because it comes in Bank Of Baroda Exam, so help me to get that question

    Thank you sir

  • sir, i am doing bank PO papers since last two months--- is it the right way to prepare

  • Hello sir,
    it is ur great effort .i m happy.plz send me how to prepare gs qutions.and I request you please publish the question on the basis of SOCIAL-ECONOMICS.. because it comes in Bank Of Baroda Exam, so help me to get that question

    Thank you sir