GKToday

Quiz 370: Indian Constitution

1. Which among the following Union Territory has a Judicial Commissioner?
[A] Pondicherry
[B] Andaman & Nicobar Islands
[C] Daman & Diu
[D] Lakshadweep

Show Answer

Correct Answer: C [Daman & Diu]
2. In context with the High Courts in India, consider the following statements :
  1. All High Courts in India were created after promulgation of the Constitution of India
  2. Position of the High Courts in India is very much similar to high courts in United States
  3. Supreme court may establish a common High Court for two or more than two states

Bring out the correct statements:

[A] only 1 is correct
[B] Only 1 & 2 are correct
[C] all 1 ,2 & 3 are correct
[D] None of them is correct

Show Answer

Correct Answer: D [None of them is correct]
Notes:
statement 1 is incorrect because NOT all high courts were created after promulgation of constitution. Some high courts date back to 1861. Second statement is incorrect because in United states the high courts are created under the state constitution and they have link with the federal judiciary system as that in sace of India. Third statement is also incorrect because its parliament and not supreme court which may create a common high court for two or more states by law.
3. The functions of which of the following body in India are limited to advisory nature only?
[A] Legislative Council
[B] Rajya Sabha
[C] Lok Sabha
[D] Legislative Assembly

Show Answer

Correct Answer: A [Legislative Council]
Notes:
Please note that leaving case of money bills , Rajya Sabha has equal powers in legislative matters in relation to Lok Sabha. This is not the case with Legislative council
4. When a chief Minister of outgoing minority government advises the Governor to dissolve the legislative assembly the Governor has to _________?
[A] dismiss the assembly
[B] suspend the assembly
[C] ask the president to impose president’s rule
[D] work on own discretion

Show Answer

Correct Answer: D [work on own discretion]
5. Judicial Review is the most distinctive contribution of which of the following Supreme Courts?
[A] Supreme Court of the United States
[B] Supreme Court of Canada
[C] Supreme Court of India
[D] Supreme Court of the United Kingdom

Show Answer

Correct Answer: A [Supreme Court of the United States]
6. Which of the following articles makes the Supreme Court a Court of Record?
[A] 125
[B] 127
[C] 129
[D] 131

Show Answer

Correct Answer: C [129]
Notes:
Article 129: Supreme Court to be a court of record.-
The Supreme Court shall be a court of record and shall have all the powers of such a court including the power to punish for contempt of itself.
7. A bill seeking to amend which among the following provisions will not require special majority and ratification by states?
[A] Formation of New States
[B] Election of the President
[C] Distribution of the legislative powers
[D] Representation of states in Parliament

Show Answer

Correct Answer: A [Formation of New States]
Notes:
Formation of New States, admission of the new states, changing boundaries, areas and names all come under article 2,3,4 and amendment requires simple majority.
8. Which among the following is not correctly matched?
[A] Price Control – Concurrent List
[B] Taxes on Lands & Buildings- State List
[C] Taxes on Income and agricultural Income – Concurrent List
[D] Audit of the accounts of Union and states – Union List

Show Answer

Correct Answer: C [Taxes on Income and agricultural Income – Concurrent List]
Notes:
Taxes on Income other than agriculture is in Union List . Taxes on agricultural income is in state list
9. Which among the following in India have been referred to as “Glorified Municipalities” by critics?
[A] Nagar Nighams
[B] States
[C] Union Territories
[D] Panchayats

Show Answer

Correct Answer: B [States]
10. Which among the following article allows special provisions to be made by the State in favor of women and children ?
[A] Article 15(1)
[B] Article 15(2)
[C] Article 15(3)
[D] Article 16

Show Answer

Correct Answer: C [Article 15(3)]