Quiz 352: General Studies for All Examinations

1. Which amendment of the Indian Constitution has abolished the nomination of Anglo-Indians to the Lok Sabha and Legislative Assemblies?

[A] 101th Amendment Act
[B] 102nd Amendment Act
[C] 103rd Amendment Act
[D] 104th Amendment Act

Show Answer

Correct Answer: C [103rd Amendment Act]
Notes:
Between 1952 and 2020, two seats were reserved in the Lok Sabha, the lower house of the Parliament of India, for members of the Anglo-Indian community. These two members were nominated by the President of India on the advice of the Government of India. In January 2020, the Anglo-Indian reserved seats in the Parliament and State Legislatures of India were abolished by the 104th Constitutional Amendment Act, 2019.
2. On which of the following the weight of a person will be minimum ?

[A] Venus
[B] Mars
[C] Moon
[D] Mercury

Show Answer

Correct Answer: C [Moon]
Notes:
100 kgs equivalent to 16.6 Kgs on Moon and 37.8 kgs on Mercury
3. Which among the following is the science dealing with Colors?

[A] Optics
[B] Chromatics
[C] Ophthalmology
[D] Otology

Show Answer

Correct Answer: B [Chromatics]
4. How Kumbh mela is organised in India?

[A] Every 4 years at 3 location
[B] Every 12 years at 4 locations
[C] Every 3 years at 4 locations
[D] Every 4 years at 4 locations

Show Answer

Correct Answer: B [Every 12 years at 4 locations]
Notes:

Kumbha (Kumbha means pot) Mela is a sacred Hindu pilgrimage that takes place at the following four locations of India:

  1. Prayag (near the city of Allahabad, in the state of Uttar Pradesh) at the confluence of three rivers Ganga (Ganges), Yamuna and Saraswati
  2. Haridwar (in the state of Uttarakhand) where the river Ganga enters the plains from Himalayas
  3. Ujjain (in Madhya Pradesh), on the banks of Ksipra river, and
  4. Nasik (in Maharashtra) on the banks of Godavari river.

The pilgrimage occurs four times every twelve years, once at each of the four locations. Each twelve-year cycle includes the Maha (great) Kumbh Mela at Prayag, attended by millions of people, making it the largest pilgrimage gathering around the world.

5. During whose reign among the following the Mahayan emerged ?

[A] Ashoka
[B] Kanishka
[C] Bimbisara
[D] Harsha

Related Posts

Show Answer

Correct Answer: B [Kanishka]
Notes:
Kanishka regarded Mahayana as his state religion. The state religion of Kanishka determined preaching the divinity of Gautama Buddha
6. During tenure of which of the following all high Indian officials were dismissed and all posts worth more than £500 a year were reserved for Europeans?

[A] Lord Dalhousie
[B] Lord Curzon
[C] Lord Wellesley
[D] Lord Cornwallis

Show Answer

Correct Answer: D [Lord Cornwallis]
Notes:
He is known for beginning of Indian Civil Service and Europeanization of Higher postings
7. Fourth Buddhist Council was held at?

[A] Kapilvastu
[B] Kashmir
[C] Sarnath
[D] Bodhgaya

Show Answer

Correct Answer: B [Kashmir]
Notes:
First Rajgir, Second vaishali, Third patliputra
Fourth Buddhist Council is the name of two separate Buddhist council meetings first in Sri Lanka and another at Sarvastivada school, in Kashmir around the First Century AD.
8. Which among the following suspended the Non cooperation movement?

[A] Jallianwala Bagh Incident
[B] Chauri Chaura Incident
[C] Peterloo massacre of 1819,
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [Chauri Chaura Incident]
9. Which among the following kingdom in South India was known for an excellent Navy ?

[A] Pandyas
[B] Cholas
[C] Pallavas
[D] Chalukyas

Show Answer

Correct Answer: B [Cholas]
Notes:
The cholas had a good navy. The Chola navy played a vital role in the expansion of the Chola Empire, including the conquest of the Ceylon islands and naval raids on Sri Vijaya.
10. During whose reign Gandhāran style of art flourished?

[A] Guptas
[B] Hunas
[C] Satavahanas
[D] Kushans

Show Answer

Correct Answer: D [Kushans]
Notes:
The Kushana period is the Golden Period of Gandhara. Gandharan art flourished and produced some of the best pieces of sculpture from the Indian subcontinent. Many monuments were created to commemorate the Jatakas
Share

View Comments