Quiz 348: Current Affairs & General Awareness – National

1. Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) project is located at?

[A] Italy
[B] France
[C] Germany
[D] China

Show Answer

Correct Answer: B [France]
2. Who among the following is the first woman in India to head an State election commission?

[A] Neela satyanarayan
[B] Sudha Pillai
[C] Rita Sinha
[D] Leena Mehendale

Show Answer

Correct Answer: A [Neela satyanarayan]
Notes:
IAS officer Neela Satyanarayanan was appointed as the first woman State Election Commissioner (SEC) of Maharashtra.
3. Which among the following is not correctly matched?

[A] Mayurakshi – West Bengal
[B] Maudaka Dam- Uttar Pradesh
[C] Mukerian Hydro Electro Project – Punjab
[D] Kallada irrigation Scheme – Tamilnadu

Show Answer

Correct Answer: D [Kallada irrigation Scheme – Tamilnadu]
Notes:
Kallada irrigation Scheme is in Kerala
4. Parambikulam Tiger Reserve is located in which state:

[A] Andhra Pradesh
[B] Kerala
[C] Tamil nadu
[D] Karnataka

Show Answer

Correct Answer: B [Kerala]
Notes:
Parambikulam Tiger Reserve is located in Palakkad district of Kerala.
5. In which of the following fields Moortidevi Award is conferred?

[A] Science & Technology
[B] Law
[C] Literature
[D] Social Services

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Literature]
Notes:
Moortidevi Award is given by Bharatiya Jnanpith to Indian writers writing in 22 Indian languages included in the Eighth Schedule to the Constitution and English. It was instituted in 1961 but was first given in 1983. The first recipient of the award was the Kannada writer C. K. Nagaraja Rao (1983) for his novel, Pattamahadevi Shantala Devi.
6. Who among the following chairs the National Board for Wildlife (NBWL) in India?

[A] Prime Minister
[B] Minister of Environment & Forest
[C] Environment Secretary
[D] A renowned environmentalist of the country

Show Answer

Correct Answer: A [Prime Minister]
7. The GRIHA standards are related to ?

[A] Architecture Standards
[B] Defense Standards
[C] Environment Standards
[D] Cost Effectiveness

Show Answer

Correct Answer: C [Environment Standards]
8. In which of the following areas, Clark R Bavin Awards are given?

[A] Sports
[B] Wildlife Protection
[C] Films & Television
[D] Journalism

Show Answer

Correct Answer: B [Wildlife Protection]
9. For which of the following industries in India, the government is running a scheme called REMOT ?

[A] Tea
[B] Rubber
[C] Coir
[D] Cotton

Show Answer

Correct Answer: C [Coir]
Notes:
The scheme is Rejuvenation, Modernization and Technology Up gradation of the Coir Industry (REMOT) and aims providing financial assistance to groups of spinners and tiny household workers for replacement of outdated ratts/looms, establishment of work sheds, etc
10. Which state launched India’s first litigation controlled Tribal Panchayat?

[A] Kerala
[B] Tamilnadu
[C] West Bengal
[D] Gujarath

Show Answer

Correct Answer: A [Kerala]
Notes:
Moonnilavu panchayat is the India’s first litigation controlled Tribal Panchayat. It is located in Moonnilavu village in the state of Kerala.
Share