Quiz 1009: GK Questions for Karnataka High Court Judicial Services Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Karnataka High Court Judicial Services Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Which of the following inscriptions mentions the name of Kalidasa?

[A] Allahabad pillar inscription
[B] Aihole inscription
[C] Alapadu grant
[D] Hanumakonda inscription

Show Answer

Correct Answer: B [ Aihole inscription ]
Notes:
Aihole inscription written by the Badami Chalukyas King, Pulakesin II who reigned from 610 to 642 CE and was a follower of Jainism. This valuable inscription discovered in the Meguti temple near Aihole (Bijapur district in Karnataka). The inscription is in the Sanskrit language, which uses the old Kannada script. The accounts of Pulkeshi’s campaigns are provided in the Aioli inscription dated 634 AD. It was composed by his court poet Ravikirti. Bharavi, who is associated with the Pallavas of Kanchi along with Kalidasa is mentioned in the famous Aihole Inscription of Pulakesin II.
2. At which of the following sites, largest variety of food grains in the Chalcolithic age has been found?

[A] Navdatoli
[B] Gilund
[C] Adamgarh
[D] Banahali

Show Answer

Correct Answer: A [ Navdatoli ]
Notes:
Navdatoli will be the correct answer.
3. Who among the following presided the historic Lahore session of 1929 of Indian National Congress?

[A] Pandit Jawaharlal Nehru
[B] Rajendra Prasad
[C] Lala Lajpat Rai
[D] Pandit Motilal Nehru

Show Answer

Correct Answer: A [Pandit Jawaharlal Nehru]
Notes:
In 1928, for the first time a constitution for India was drafted by Nehru Committee that was headed by Moti Lal Nehru. A year later, in the Lahore session of December 1929, Congress passed the Poorna Swaraj resolution. It was the same session in which Jawaharlal Nehru was elected as president of the Congress.
Here, please note that though the congress passed the Poorna Swaraj Resolution in December 1929, it was a month later on January 26, 1930, when a Pledge of Indian Independence also known as Declaration of Independence was taken.  You must note here that while the Poorna Swaraj Resolution was drafted by Jawaharlal Lal Nehru, the “Declaration of Independence” pledge was drafted by Mahatma Gandhi in 1930 and it echoed the essence of American Declaration of Independence. After this pledge January 26, 1930 was declared as Independence Day by Indian National Congress.
4. All the foreign funds to come forward as Foreign Institutional Investments (FII) prior to any investment, are needed to register in which among the following bodies?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] Department of Economic Affairs
[D] Both A & B

Show Answer

Correct Answer: B [SEBI]
5. Which of the following is NOT a mechanical wave?

[A] Sound wave
[B] Seismic wave
[C] Light wave
[D] Water waves

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Light wave]
Notes:
Sound wave, seismic wave and water waves are mechanical waves whereas light wave is an electromagnetic wave.
6. What is the general outer electron configuration of Group 13 elements?

[A] ns2 np2
[B] ns2
[C] ns2 np1
[D] ns2 np3

Show Answer

Correct Answer: C [ns2 np1]
Notes:
ns2 np1
7. What is the S.I unit of activity?

[A] becquerel
[B] curie
[C] candela
[D] henry

Show Answer

Correct Answer: A [becquerel]
Notes:
The SI unit for activity is becquerel, named after the discoverer of radioactivity, Henry Becquerel. The c.g.s unit of activity is curie.
8. Which of these is a condensation polymer of ethylene glycol and terphthallic acid?

[A] Polystyrene
[B] Terylene
[C] Nylon-6
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [Terylene]
Notes:
Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and terphthallic acid. In condensation polymerisation, monomers combine with the elimination of a small molecule like H2O.
9. Who was the first Muslim lady to sit in the throne of Delhi?

[A] Noorjehan
[B] Sultana Razia Begum
[C] Razia Riaz Monnera
[D] Iltumisha

Show Answer

Correct Answer: B [Sultana Razia Begum]
Notes:
Sultana Razia Begum was the first Muslim queen in India. She was the daughter of Iltutmish who was the king of Slave dynasty. The sons of Iltutmish were inefficient, so she was made the Queen.
10. Which among the following metals is used for galvanization?

[A] Zinc
[B] Copper
[C] Silver
[D] Iron

Show Answer

Correct Answer: A [Zinc]
Notes:
Galvanization is the process of applying a protective zinc coating to steel or iron, to prevent rusting. The most common method is hot-dip galvanizing, in which the parts are submerged in a bath of molten zinc.
Share