41. Which is the first major metropolitan city in India to prepare a detailed register of biodiversity?
[A] Kolkata
[B] Mumbai
[C] New Delhi
[D] Chennai
Show Answer
Correct Answer: A [Kolkata]
Notes:
Kolkata recently became the first major metropolitan city in India to prepare a detailed register of biodiversity.
The People’s Biodiversity Register (PBR) includes 399 plant and 283 animal species. The Forest Survey of India’s recent report flagged the West Bengal Capital for the least green cover among all metro cities. Chandigarh and Indore have also prepared a similar document.
42. Which of the following types of schools were included in the recently released National Achievement Survey (NAS) 2021?
[A] Government schools
[B] Government aided schools
[C] Private unaided schools
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
The Department of School Education and Literacy has released the National Achievement Survey (NAS) 2021 report which provides a comprehensive assessment of the learning ability of children in classes 3, 5, 8 and 10 in the country by conducting a comprehensive assessment survey with a cycle duration of three years. Assess the health of the system.
The last National Achievement Survey was conducted in 2017. Whereas NAS 2021 was conducted on November 12, 2021 at all India level which included government schools, government aided schools and private unaided schools. Around 34 lakh students from 1.18 lakh schools in 720 districts, both rural and urban, had participated in NAS 2021. The objective of NAS 2021 is to evaluate children’s progress and learning ability as an indicator of the efficiency of the education system, to take appropriate remedial actions at various levels.
43. What is Q-CHAMP that was in discussion recently?
[A] related to sports
[B] related to Covid 19
[C] related to terror attack
[D] related to climate change
Show Answer
Correct Answer: D [related to climate change]
Notes:
Recognizing the urgent need to address climate change, on May 24, 2022, the leaders of the Quad (Quadrilateral Security Dialogue) launched the “Quad Climate Change Adaptation and Mitigation Package (QAAP)” with “mitigation” and “adaptation” as two themes. -champ)” launched. The launch of Q-CHAMP was announced by Prime Minister Narendra Modi, US President Joe Biden, Japanese Prime Minister Fumio Kishida and his Australian counterpart Anthony Albanese at the end of the second individual Quad summit that was attended.
44. Energy and Urban Development Minister Arvind Sharma has recently launched “Sambhav” portal for which state?
[A] Kerala
[B] Gujarat
[C] Uttar Pradesh
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: C [Uttar Pradesh]
Notes:
Energy and Urban Development Minister Arvind Sharma has recently launched “Sambhav” portal with the objective of handling public grievances and monitoring programs and schemes of two departments in Uttar Pradesh. Which will serve as a platform to flag the complaints received from the public to those officials.
45. Menstrual Hygiene Day is observed on which of the following date?
[A] 27 May
[B] 26 May
[C] 25 May
[D] 28 May
Show Answer
Correct Answer: D [28 May]
Notes:
Menstrual Hygiene Day (MH Day) is held on 28 May to raise awareness about the challenges faced by women and girls around the world due to menstruation and to highlight solutions that address these challenges.
46. Which country has topped the Travel and Tourism Development Index 2021?
[A] South Korea
[B] Japan
[C] Hong Kong
[D] Singapore
Show Answer
Correct Answer: B [Japan]
Notes:
Japan has topped the Travel and Tourism Development Index 2021, followed by the United States, Spain, France and Germany. India is ranked 54th with a score of 4.2 which is eight less than 2019.
47. When is World Thyroid Day observed every year?
[A] 25 May
[B] 26 May
[C] 27 May
[D] 28 May
Show Answer
Correct Answer: A [25 May]
Notes:
World Thyroid Day is observed every year on 25 May. It aims to promote understanding related to thyroid disease, its symptoms and treatment. World Thyroid Day was first observed in the year 2008 by resolution of the European Thyroid Association (ETA).
48. Which country has recently confirmed the seizure of 2 Greek oil tankers in the Persian Gulf?
[A] Iran
[B] Saudi Arab
[C] Qatar
[D] Kuwait
Show Answer
Correct Answer: A [Iran]
Notes:
Iran’s paramilitary Revolutionary Guard seized two Greek oil tankers in the Persian Gulf on May 27, 2022. Athens assisted the US in seizing an Iranian oil tanker over alleged sanctions violations in the Mediterranean Sea.
49. Who among the following won the International Panorama Golden Award?
[A] Keshab Mahanta
[B] Shaunak Sen
[C] K.V. Raghupathi
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: C [K.V. Raghupathi]
Notes:
Tirupati-based writer K.V. Raghupati has been selected for the International Panorama Golden Award by White Falcon Publishing for his book, The Mountain is Calling, published in 2019. Raghupati, an English professor who retired from the Central University of Tamil Nadu, Tiruvarur, has been writing since the 1980s.
50. Which is the second state to recognise Community Forest Resource (CFR) rights inside a National Park?
[A] Rajasthan
[B] Chhattisgarh
[C] Karnataka
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Chhattisgarh]
Notes:
Chhattisgarh state government approved the CFR claims of Gudiyapadar and Nagalsar villages in Kanger Ghati National Park in the state.
With this, Chhattisgarh is the second state after Odisha to have recognised Community Forest Resource (CFR) rights inside a National Park. The rights empower forest dwellers in decision-making and forest governance with access to funds available under various government programs.