GK & Current Affairs – February 23, 24, 2016

1. Which film has bagged the 2016 Berlin film festival’s Golden Bear award?
[A]Death in Sarajevo
[B]Fuocoammare
[C]Ottaal
[D]A Separation
Answer: Fuocoammare
Notes:
Italian documentary film Fuocoammare ( Fire at Sea) has won the Golden Bear, the top award at the 66th Berlin International Film Festival 2016 held in Berlin, Germany. The film is a harrowing documentary about Europe’s refugee crisis and is directed by Gianfranco Rosi.
2. India’s first ever Gender Park has been inaugurated in which state?
[A]Odisha
[B]Assam
[C]Kerala
[D]Tripura
Answer: Kerala
Notes:
India’s first ever Gender Park has been inaugurated by President Pranab Mukherjee at Kozhikode, Kerala. The park is set up to promote research and other initiatives to enable total gender equality. The Gender Institute at the park would focus on learning, research and capacity development, as part of supporting the efforts of the State and Central governments in ensuring an inclusive, discrimination free society.
3. The World Day of Social Justice is observed on which date?
[A]February 20
[B]March 12
[C]April 23
[D]June 14
Answer: February 20
Notes:
The World Day of Social Justice is observed on February 20 to recognize the need to promote efforts to tackle issues such as poverty, exclusion and unemployment. The 2016 theme is “A Just Transition – environmentally sustainable economies and societies”.
4. According to the report titled “Trends in International Arms Transfers-2015,” which country is the world’s biggest arms importer?
[A]Iran
[B]Pakistan
[C]China
[D]India
Answer: India
Notes:
India has again emerged as the world’s largest buyer of weapons and military equipment, accounting for around 14% of all such international imports. The report titled ‘Trends in international arms transfers-2015’ has been released by the Sweden-based think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). The assessment was done for a five-year period (2011- 2015). In the list of world’s biggest arms importer, India followed by Saudi Arabia, China, the United Arab Emirates (UAE) and Australia. The five biggest exporters in five year block period 2011-2015 are the United States followed by Russia, China, France and Germany.
5. Tropical Cyclone Winston has recently hit which country?
[A]Fiji
[B]Malta
[C]Malaysia
[D]Myanmar
Answer: Fiji
Notes:
Recently, India has extended $1 million immediate assistance to cyclone-hit Fiji. The island nation was hit by the severe tropical cyclone Winston which brought with it wind gusts of 325 km/hr and waves up to 12 metres high, flattened crops and decimated villages completely.
6. Which film has won the Remi Award at the 2016 WorldFest Houston International Film Festival?
[A]Kanavu Variyam
[B]Veeravan
[C]Aanazhagan
[D]Kalla Manna
Answer: Kanavu Variyam
Notes:
The Chennai-based techie Arun Chidambaram directorial Tamil film “Kanavu Variyam” has won the prestigious Remi Award which will be given at the 49th WorldFest Houston International Film Festival scheduled from April 8-17, 2016. The film is about the impact of power shortage crisis in the villages of Tamil Nadu. The WorldFest is the oldest Independent Film & Video Festival in the World and Remi award is given to independent films and filmmakers.
7. Who is appointed as MD and CEO of Metropolitan Stock Exchange of India (MSEI)?
[A]Vishal Singhal
[B]Udai Kumar
[C]Ashoka Pathak
[D]Saurabh Sarkar
Answer: Udai Kumar
Notes:
Udai Kumar has been appointed as full-time Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Metropolitan Stock Exchange of India (MSEI) Ltd, formerly known as MCX Stock Exchange (MCX-SX). He succeeded Saurabh Sarkar.
8. Who has been appointed as the Chairperson of National Human Rights Commission (NHRC)?
[A]Cyriac Joseph
[B]HL Dattu
[C]K.G. Balakrishnan
[D]Krishna Reddy
Answer: HL Dattu
Notes:
Former Chief Justice of India (CJI) H L Dattu has been appointed as the next Chairperson of National Human Rights Commission (NHRC). Under the Protection of Human Rights Act, 1993, the President of India appoints the chairperson and members of the NHRC on the recommendation of the high-powered committee headed by the Prime Minister.
9. Which country’s Parliament has become the first in world to run entirely on solar power?
[A]Ukraine
[B]Germany
[C]Portugal
[D]Pakistan
Answer: Pakistan
Notes:
The Parliament of Pakistan “Majlis-e-Shoora” has become the first in the world to completely run on solar power. The venture has been funded by the Chinese government as an act of friendship, with the solar power plant costing around $ 55 million. The Parliament is located in national capital Islamabad.
10. Which city has topped the list in the Mercer’s Quality of Living Ranking 2016?
[A]Singapore
[B]Vienna
[C]Damascus
[D]Zurich
Answer: Vienna
Notes:
According to Mercer’s18th annual Quality of Living survey, Vienna has topped the list followed by Zurich, Auckland and Munich. Singapore (26) is the highest ranking Asian city. In India, Hyderabad (139) is the best Indian city in terms of quality of living, followed by Pune (144), Mumbai (152) and New Delhi (161) . Baghdad (230) and Damascus (229) are the world’s least safe cities. The study stated that despite recent security issues, social unrest, and concern about the region’s economic outlook, European cities continue to offer some of the worlds’ highest quality-of-living. .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • vikram thakur
    Reply

    good