GK & Current Affairs – March 21, 2016

1. Who has won the 2016 Formula One Rolex Australian Grand Prix?
[A]Nico Rosberg
[B]Daniel Ricciardo
[C]Lewis Hamilton
[D]Sebastian Vettel
Answer: Nico Rosberg
Notes:
Nico Rosberg, a German racing driver for Mercedes Formula One team, has won the 2016 Formula One Rolex Australian Grand Prix.
2. Who is the winner of the first Noor Inayat Khan Prize for 2016?
[A]Mamta Jain
[B]Padma Sharma
[C]Geetakshi Arora
[D]Geetanjali Purohit
Answer: Geetakshi Arora
Notes:
An Indian student Geetakshi Arora is the winner of the first Noor Inayat Khan Prize for 2016 for her excellent dissertation on “Goddess Myths in Graphic Novels: Reimagining Indian Feminity”. She is a post-graduate student of the South Asia Institute at the School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London. The London-based Noor Inayat Khan Memorial Trust awards the annual prize to a post-graduate student from SOAS, University of London, working in the area of gender studies and South Asian history.
3. Who has won the 2016 Swiss Open Grand Prix Gold badminton Men’s Singles tournament?
[A]Chetan Anand
[B]Kidambi Srikanth
[C]Aditya Joshi
[D]HS Prannoy
Answer: HS Prannoy
Notes:
Indian shuttler HS Prannoy has won the 2016 Swiss Open Grand Prix Gold badminton Men’s Singles tournament in Basel, Switzerland. He won the title by defeating Marc Zwiebler of Germany by 21-18 21-15 in the final.
4. Which of the following biosphere reserve from India is included in the UNESCO’s World Network of Biosphere Reserves, recently?
[A]Khangchendzonga Biosphere Reserve
[B]Agasthyamala Biosphere Reserve
[C]Manas Biosphere Reserve
[D]Panna Biosphere Reserve
Answer: Agasthyamala Biosphere Reserve
Notes:
Recently, the International Coordinating Council of the Man and the Biosphere (MAB) Programme of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has added 20 sites to the World Network of Biosphere Reserves. India’s “unique” Agasthyamala Biosphere Reserve (ABR) in the Western Ghats is one among the 20 sites. Consisting mostly of tropical forests, the ABR site is home to 2,254 species of higher plants including about 400 that are endemic.
5. What is the theme of the 2016 International Day of Forests?
[A]Save Trees & Water
[B]Forests and Water
[C]Save Nature
[D]Human Life: Water and Trees
Answer: Forests and Water
Notes:
The International Day of Forests is observed every year on March 21 to raise awareness of the importance of all types of forests and of trees outside forests. The 2016 theme is “forests and water”.
6. The United Nations International Day of Happiness is celebrated on which date?
[A]February 16
[B]March 20
[C]May 19
[D]April 6
Answer: March 20
Notes:
The International Day of Happiness 2016 is celebrated every year on March 20 to recognize that happiness is a fundamental human goal and countries must access public policies in a way that improves the well-being of all peoples. This year’s focus is on the relationship between having a healthy planet and happiness. The 2016 theme is “Angry Birds Happy Planet”.
7. Gurmeet Singh is associated with which sports?
[A]Race walk
[B]Swimming
[C]Hockey
[D]Kabaddi
Answer: Race walk
Notes:
Gurmeet Singh has become the first Indian athlete to clinch a gold medal at the 2016 Asian 20km Race Walk Championships in Nomi, Japan. It is the first time in 34 years that an Indian has won a gold in either an Asian Championships or Asian Games in this event. Before him, Hakam Singh and Chand Ram won a gold each in 20km road walk in 1978 and 1982 Asian Games respectively.
8. Who has been appointed as the advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi within India and globally?
[A]Payal Singhal
[B]Ritu Beri
[C]Tarun Tahiliani
[D]Manish Arora
Answer: Ritu Beri
Notes:
The noted fashion designer Ritu Beri has been appointed as the advisor to the Union Government’s statutory body Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi within India and across the world.
9. Who has been conferred with the France’s Knight of the Legion of Honour?
[A]Tikka Shatrujit Singh
[B]Nigam Sen
[C]Chandra Prabha Saxena
[D]Aditya Chopra
Answer: Tikka Shatrujit Singh
Notes:
Tikka Shatrujit Singh, the royal scion of Kapurthala’s Ahluwalia dynasty, has been conferred with the prestigious Chevalier de la Legion d’Honneur (Knight of the Legion of Honour) by the French Government. He has been chosen for the highest French civilian distinction in recognition of his extraordinary work in exchanging the French lifestyle and Indian culture with each other.
10. What percent of FDI is allowed under automatic approval route in the insurance sector?
[A]26%
[B]35%
[C]49%
[D]51%
Answer: 49%
Notes:
To attract more foreign investment into the insurance sector in the country, the government of India has relaxed FDI norms for the insurance sector by permitting overseas companies to buy 49 per cent stake in domestic insurers without prior approval. .

The above 5 questions are part of Daily Current Affairs 20 MCQs Series in GKToday Android Application. This series can be subscribed in the app only for Rs. 799/- for entire year. Download Now

1 Comment

  1. Vikas Verma

    March 24, 2016 at 5:40 pm

    thanks for useful stuff.. great

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *