1. Which country is set to gift nearly 2 lakh doses of COVID-19 vaccines to the UN Peace keepers?
[A] China
[B] Russia
[C] India
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: C [India]
Notes:
India has announced 200,000 doses of COVID-19 vaccines as a gift to the UN peacekeepers. It will be sent on March 27 and will be distributed to the peacekeeping missions.
With this, it will be possible to administer the double doses of COVID-19 vaccines to all 85,782 UN peacekeepers serving in 12 peacekeeping operations across the world.
2. Where is the Indian Institute of Space Science and Technology (IIST) located?
[A] Gujarat
[B] Kerala
[C] Odisha
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: B [Kerala]
Notes:
The Indian Institute of Space Science and Technology (IIST) is an autonomous institution under the Department of Space (DoS) and a ‘Deemed to be University’, based at Thiruvananthapuram, Kerala.
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has partnered with the IIST, similar to the JPL-Caltech model in the United States. A Capacity Building Programme Office (CBPO) located at Bengaluru will coordinate joint research activities between ISRO centres and IIST.
3. Which Ministry has mandated companies to disclose their investments in cryptocurrencies?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Corporate Affairs
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Electronics and IT
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Corporate Affairs]
Notes:
The Union Ministry of Corporate Affairs (MCA) has mandated all companies to disclose their investments in cryptocurrencies and expenditures made in corporate social responsibility.
In this regard, the ministry has brought about suitable amendments in the Companies Act 2013. These amendments would come in force from the financial year 2021-22 starting April 1st 2021.
4. Where is the Indo-South Korean friendship park constructed?
[A] Seoul
[B] Chennai
[C] Beijing
[D] New Delhi
Show Answer
Correct Answer: D [New Delhi]
Notes:
The Indo-South Korean friendship park has been constructed in New Delhi – Cantonment. It has been built to commemorate the contribution of Indian peacekeeping force during the Korean war of 1950-53.
The park was jointly inaugurated by Defence Minister Rajnath Singh and Minister of National Defence of South Korea Suh Wook.
5. India has inked 5 MoUs in the fields of trade, IT and setting up of sports facilities with which country recently?
[A] China
[B] Japan
[C] Bangladesh
[D] United Kingdom
Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh]
Notes:
India has signed 5 MoUs in the fields of trade, IT and setting up of sports facilities with Bangladesh. This event took place during the concluding sessions of Indian Prime Minister’s 2-day visit to Bangladesh.
During the visit, both national leaders discussed progress achieved on various parameters like health, trade, connectivity etc.
6. Which state has the largest number of old vehicles in India, as per the recent Road Ministry Data?
[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Karnataka
[D] Haryana
Show Answer
Correct Answer: C [Karnataka]
Notes:
As per the data released by the Union Ministry of Road Transport and Highways, Karnataka has the highest number of vehicles which are older than 15 years are plying on roads.
The number of such vehicles pan India is more than four crore vehicles and Karnataka has topped the list with 70 lakh vehicles.
7. Which country has released the world’s first animal vaccine against the novel coronavirus?
[A] China
[B] Russia
[C] USA
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
The world’s first animal vaccine against the novel coronavirus has been registered in Russia. It has been as ‘Carnivac-Cov’.
As per the country’s agriculture safety watchdog Rosselkhoznadzor, the immunity lasts for six months after the vaccination. The use of this vaccine is expected to prevent the development of virus mutations.
8. The ‘Muktijoddha Scholarship scheme’ is provided to the students of which country, by the Government of India?
[A] Nepal
[B] Bangladesh
[C] Sri Lanka
[D] Myanmar
Show Answer
Correct Answer: B [Bangladesh]
Notes:
The Government of India has announced scholarships to 2000 descendants of the Liberation War fighters of Bangladesh under its new Muktijoddha Scholarship scheme, which was announced it 2017.
The scheme aims to benefit 10,000 students from Bangladesh over a period of five years. This year, 1000 students each from the Higher Secondary and Undergraduate categories have been given as scholarship directly in their account.
9. In which state is the India’s largest floating solar power plant is proposed to be set up?
[A] Maharashtra
[B] Madhya Pradesh
[C] Telangana
[D] Tamil Nadu
Show Answer
Correct Answer: C [Telangana]
Notes:
In the state of Telengana, India’s largest floating solar power plant is proposed to be set up with a generation capacity of 100MW. The unit is coming up in Ramagundam.
The project is being commissioned by National Thermal Power Corporation (NTPC) at an estimated cost of Rs.423 crore with 4.5 lakh photovoltaic panels.
10. Which University has secured the 1st place among Indian Universities in Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2020?
[A] Anna University
[B] JNU
[C] JNTU
[D] Calcutta University
Show Answer
Correct Answer: D [Calcutta University]
Notes:
The Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2020, also known as the Shanghai Ranking has been released recently.
As per the ranking, Calcutta University has been ranked 1st among the Indian Universities and 3rd among higher educational institutions in the country. 15 India Universities have made it into the ARWU 2020 list.