Quiz 378 : print version

1.Which of the following India company had launched Mission 10X in 2007?
(A)Infosys
(B)Mahindra & Mahindra
(C)Wipro
(D)Reliance
(E)None of them
Answer: Wipro

Wipro Mission 10X wasa launched in 2007 to create systematic changes to current teaching-learning practices in engineering education. Mission 10x addresses skills shortage affecting the IT industry’s growth.

2.Mamadou Tandja was a president of which of the following African country ?
(A)Nigeria
(B)Niger
(C)Mali
(D)Algeria
(E)Libiya
Answer: Niger

He is former president of Niger. He had made efforts to remain in office beyond the originally scheduled end of his term and this gave rise to a constitutional crisis. He was ousted by the military in a coup d’etat in February
2010)

3.Which among the following sporting event has become the first ever to be broadcast live on the popular video sharing website YouTube?
(A)2010 Africa Cup of Nations
(B)FIFA World Cup,
(C)Indian Premier League -III
(D)T-20 World Cup
(E)None of them
Answer: Indian Premier League -III

4.Which among the following two states rank second in India in terms of area and population respectively?
(A)Madhya Pradesh, Maharastra
(B)Maharastra, Madhya Pradesh
(C)Andhra Pradesh, Madhya Pradesh
(D)Madhya Pradesh, Andhra Pradesh
(E)Uttar Pradesh, Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh, Maharastra

Top Five States:
Area Wise: Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharastra, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh
Population Wise: Uttar Pradesh, Maharastra, Bihar, West Bengal, Andhra Pradesh

5.Which among the following Union Territory of India has largest Area?
(A)Delhi
(B)Andaman & Nicobar Islands
(C)Dadra & Nagar Haveli
(D)Chandigarh
(E)Daman & Dui
Answer: Andaman & Nicobar Islands
6.Which among the following country is world’s largest user nitrogenous fertilizers?
(A)United States
(B)India
(C)China
(D)Canada
(E)Germany
Answer: China

Top five users of Nitrogenous fertilizers : China , U.S, France, Germany, Brazil , Canada

7.In which of the following North Eastern states of India in habit the Nishi tribe ?
(A)Meghalaya
(B)Arunachal Pradesh
(C)Nagaland
(D)Manipur
(E)Assam
Answer: Arunachal Pradesh

Principle Tribes of Arunachal Pradesh: Adi, Nishi, Apatani, Tagin, Mishmi, Khampati, Nocte, Wancho, Tangsha, Singpho, Monpa, Aka, Sherdukpen

8.Choose the incorrect match :
(A)Ostankino Tower – Tokyo
(B)Empire State Building – New York
(C)CN Tower – Toronto
(D)Oriental Pearl Tower – Shanghai
(E)All matched correctly
Answer: Ostankino Tower is in Moscow . It was once world’s tallest tower, currently at number 4
9.What is the correct meaning of Liveware in computer terminology?
(A)Live streaming media software
(B)Software which is safe from virus
(C)Human working on computers
(D)Files and software that are essentially required to run a computer
(E)None of the above
Answer: Human working on computers
10.From which of the following games is related the term Gambit?
(A)Chess
(B)Table Tennis
(C)Derby
(D)Polo
(E)carom
Answer: Chess

Gambit is a chess opening. The opening player sacrifices usually a pawn, with the hope of achieving a resulting advantageous position. Terms related to Chess: X-ray, Zugzwang, Zwischenzug, En passant are some more
peculiar terms in Chess

11.In 1970’s , NASA had launched two space programmes Viking 1 and Viking 2. These programmes were most expensive and ambitious mission ever (till that time) sent to ________?
(A)Moon
(B)Saturn
(C)Jupiter
(D)Mars
(E)Sun
Answer: Mars
12.Which among the following is a future space programme of United States Government?
(A)Orion
(B)Space Freedom
(C)Project Constellation
(D)Orbital Space Plane •
(E)All of above
Answer: Project Constellation, rest all have been cancelled
13.Which among the following was the venue of first South Asian Games?
(A)Kathmandu
(B)Dhaka
(C)Kolkata
(D)Chennai
(E)Islamabad
Answer: Kathmandu in 1984
14.Who among the following was known as Flying Sikh?
(A)Milkha Singh
(B)Hari Singh
(C)Gurbachan Singh
(D)Paramjit Singh
(E)Dharam Singh Uppal
Answer: Milkha Singh
15.Which among the following is not correctly matched ? (famous personalities and nations)
(A)Luiz Inácio Lula da Silva – Brazil
(B)J.T. Wang – China
(C)Yukio Hatoyama – Japan
(D)Salam Fayyad – Palestine
(E)Mark Carney – Canada
Answer: J.T. Wang is from Taiwan

Luiz Inácio Lula da Silva is known as Lula and is current president of Brazil. J.T. Wang is a chairman of Acer group from Taiwan, Yukio Hatoyama is former prime Minister of Japan, Salam Fayyad is currently prime minister of
Palestine National Authority, Mark Carney is Governor Bank of Canada

16.Where is located the National Chemical Laboratory (NCL)?
(A)Hyderabad
(B)Pune
(C)Kolkata
(D)Lucknow
(E)Kanpur `
Answer: Pune
17.Which among the following is not related to Tennis?
(A)BNP Paribas Open
(B)Rogers Cup
(C)Qatar ExxonMobil Open
(D)Sony Ericsson Open
(E)Messenger Premier League
Answer: Messenger Premier League is related to Table Tennis
8.How many countries form Benelux?
(A)1
(B)2
(C)3
(D)4
(E)5
Answer: 3

Belgium, the Netherlands, and Luxembourg, Benelux Parliament was established by an agreement signed by Belgium, the Netherlands and Luxembourg on November 5, 1955, which means it already existed when the
Benelux Union was signed on February 3, 1958.

19.Who among the following coined the term “cosmic rays” ?
(A)Henri Becquerel
(B)Theodor Wulf
(C)Robert Millikan
(D)Bruno Rossi
(E)Homi J. Bhabha
Answer: Robert Millikan
20.What is the name of the postal circle which caters to the postal services of the Armed Forces of India?
(A)Arms Circle
(B)Base circle
(C)Cant Circle
(D)Army Circle
(E)Green Circle
Answer: Base circle

Comments