GKToday

Quiz 98 : Indian History Basic Questions for All Exams

1. Which among the following dynasties is known to have given the largest grant of villages to the temples and Brahamans?
[A] Prathihara
[B] Guptas
[C] Pala
[D] Satavahana

Show Answer

Correct Answer: B [Guptas]
2. Rigveda was written during which among the following ages?
[A] Stone age
[B] Copper age
[C] Iron age
[D] All the above

Show Answer

Correct Answer: C [Iron age]
Notes:
Rig-Veda is known as the oldest religious text in the world. It is also known as “First testament” of mankind. It was composed around 1700 BC. Last hymns were composed between 1500-1200 BC. It’s a collection of hymns by a number of priest families. It is organized in 10 books which are called Mandalas
3. For the first time in Indian History, the description of the State Administration was found for which among the following periods?
[A] Gupta Period
[B] Maurya Period
[C] Shunga Period
[D] Satavahana period

Show Answer

Correct Answer: B [Maurya Period]
4. Who among the following is ascribed for the work Mudrarakshaha?
[A] Kalidasa
[B] Vishakhadatta
[C] Kautilya
[D] Bhatrihari

Show Answer

Correct Answer: B [Vishakhadatta]
Notes:
Kautilya`s Arthashastra, Ashoka`s Inscriptions, Megasthanese Indica and Vishakhadatta`s Mudrarakshash are the main sources of Mauryan History
5. Which among the following kings have been linked to the Sudaman Caves ?
[A] Ashoka
[B] ChandraGupta Maurya
[C] Bindusara
[D] Bimbisara

Show Answer

Correct Answer: A [Ashoka]
Notes:
Sudaman Caves were built by Ashoka and were dedicated to Ajivikas
6. What was the function of Samharta in Mauryan Administration?
[A] To Collect Revenue
[B] To Work as a Judge
[C] Leadership of Army
[D] Delivering Justice

Show Answer

Correct Answer: A [To Collect Revenue]
7. “All Indians are Free and not even one of them is a slave”. Who among the following has observed the above about the Mauryan Empire?
[A] Megasthenes
[B] Hiuen Tsang
[C] Ashoka
[D] Strabo

Show Answer

Correct Answer: A [Megasthenes]
8. Pushyamitra Shunga, who was originally a Senapati of the Mauryan Empire and assassinated the last Mauryan Emperor Brihadrath in 185 BC was a ____?
[A] Brahaman
[B] Kshatriya
[C] Vaishya
[D] Shudra

Show Answer

Correct Answer: A [Brahaman]
9. There is only one edict, in which Ashoka refers himself as King of Magadha (Laja Magadhe). Identify the edict from the following:
[A] Minor Rock Edict of Mashi
[B] The Queens edict
[C] Bhabhru Edict
[D] Dhauli Pillar Inscription

Show Answer

Correct Answer: A [Minor Rock Edict of Mashi]
10. At which among the following places, Chandragupta Maurya spent his last days ?
[A] Nalanda
[B] Ujjain
[C] Shravana Belgola
[D] Kashi

Show Answer

Correct Answer: C [Shravana Belgola]