Quiz 965: GK Questions for Madhya Pradesh Recruitment Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Madhya Pradesh Recruitment Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Which the following rulers is known as the ‘Napoleon of India’?

[A] Samudragupta
[B] Ashoka
[C] Chandragupta I
[D] Skandgupta

Show Answer

Correct Answer: A [ Samudragupta ]
Notes:
Samudragupta believed in the policy of war and conquest and because of his bravery and generalship he is known as the “Napoleon of India” by historian Vincent. A. Smith.
2. Sometimes, a consumer is motivated to buy some commodity not because it has become cheaper or the income has increased, but because the neighbors have purchased it. What is it called?

[A] Neighbor Effect
[B] Demonstration Effect
[C] Snob Effect
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: B [Demonstration Effect]
3. In which year the Securities and Exchange Board of India (SEBI ) introduced the concept of “anchor investor” in public issues?

[A] 2005
[B] 2007
[C] 2009
[D] 2010

Show Answer

Correct Answer: C [2009]
4. Which among of the following was the world’s first electronic stored-program computer?

[A] Colossus
[B] ENIAC
[C] Manchester Baby
[D] EDVAC

Show Answer

Correct Answer: C [Manchester Baby]
Notes:
The Manchester Baby was the world’s first electronic stored-program computer built at Victoria University of Manchester by Frederic C. Wiiliams.
5. What is the charge of a p-type semiconductor?

[A] Positive
[B] Negative
[C] Neutral
[D] None of the above

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Neutral]
Notes:
The number of free electrons is exactly equal to the total number of holes and positively charged ions and a semiconductor, whether intrinsic or doped, is electrically neutral
6. Which of the following is the process of loosing electrons?

[A] reduction
[B] oxidation
[C] both oxidation and reduction
[D] radiation

Show Answer

Correct Answer: B [oxidation]
Notes:
In oxidation, iron reacts with oxygen it forms a chemical called rust because it has been oxidized (the iron has lost some electrons) and the oxygen has been reduced (the oxygen has gained some electrons).
7. The right portion of human heart receives which type of blood?

[A] mixed
[B] impure
[C] Pure
[D] None of these

Show Answer

Correct Answer: B [impure]
Notes:
The right portion receives blood (which is impure) from the body and pumps the same to the lungs for purification (oxygenation). The impure blood enters the heart from two large veins called the superior and inferior vena cava.
8. Which of the following was used in the buildings of Delhi Sultanate?

[A] Mehrab
[B] Gumbaj
[C] Arched openings
[D] Decoration figures

Show Answer

Correct Answer: C [Arched openings]
Notes:
Fine arts, primarily architecture, made progress during the period of the Delhi Sultanate. The architecture of the period of the Sultanate can be divided into three categories for the sake of convenience. First is the Delhi or the Imperial style of architecture which grew under the patronage of Sultans of Delhi. It includes all those buildings which were constructed by different Sultans. The other is provincial style of architecture which grew under the patronage of provincial ruling dynasties which were mostly Muslims.
Features:
• Corbelled arches are constructed by laying stone blocks on top of each other
• The facade was decorated with Arabic calligraphy and vegetal motifs
• They used limestone, brick and plaster
9. All responsibilities regarding elections in India are entrusted to which of the following authorities?

[A] President
[B] Prime Minister
[C] Chief Justice
[D] Chief Election commissioner

Show Answer

Correct Answer: D [Chief Election commissioner]
Notes:
The Chief Election Commissioner is responsible for the conduct of free and fair elections in India.  He heads the Election Commission of India. It is a body constitutionally empowered to conduct free and fair elections to the national and state legislatures and of President and Vice-President. This power of the Election Commission of India is derived from the Article 324 of the Constitution of India.
10. Which of the following are found in Diamond and Emerald?

[A] Carbon and silicon
[B] Carbon and zinc
[C] Silicon, aluminium and beryllium
[D] Carbon and calcium

Show Answer

Correct Answer: A [Carbon and silicon]
Notes:
Diamond is a solid form of the element carbon with its atoms arranged in a crystal structure called diamond cubic. Emerald is a gemstone and a variety of the mineral beryl (Be3Al2(SiO3)6) colored green by trace amounts of chromium and sometimes vanadium.
Share