GKToday

Quiz 94: Geography Basic Questions

1. Which among the following seas is known for highest salinity?
[A] Red sea
[B] Dead sea
[C] Caspian sea
[D] Sargasso Sea

Show Answer

Correct Answer: B [Dead sea]
2. What is normally found in the western side of the continents situated near tropics?
[A] Mountains
[B] Deserts
[C] Rivers
[D] Lakes

Show Answer

Correct Answer: B [Deserts]
3. Approximately how much time does a Sun ray take reaching Earth?
[A] 400 seconds
[B] 500 seconds
[C] 600 seconds
[D] 700 seconds

Show Answer

Correct Answer: B [500 seconds]
4. What is the number of known satellites of Jupiter?
[A] 35
[B] 55
[C] 42
[D] 69

Show Answer

Correct Answer: D [69]
Notes:
There are 69 known moons of Jupiter.
5. How many times Sun is heavier than Earth?
[A] 3,300 times
[B] 33,000 times
[C] 3,30,000 times
[D] 33,30,000 times

Show Answer

Correct Answer: C [3,30,000 times]
6. How long does the Earth take to turn 1° Longitude during its rotation?
[A] 4 minutes
[B] 4 seconds
[C] 4 hours
[D] 40 seconds

Show Answer

Correct Answer: A [4 minutes]
7. Which among the following dates would normally represent a Winter Solstice in Northern Hemisphere?
[A] December 26
[B] January 14
[C] December 21
[D] January 24

Show Answer

Correct Answer: C [December 21]
8. Which among the following is the longest day in northern hemisphere?
[A] June 21
[B] March 21
[C] September 21
[D] May 31

Show Answer

Correct Answer: A [June 21]
9. What kind of forests are found in Siberian climate?
[A] Deciduous
[B] Coniferous
[C] Tropical
[D] Montane Grasslands

Show Answer

Correct Answer: B [Coniferous]
10. Kip is a currency of which country?
[A] Laos
[B] Uganda
[C] Cambodia
[D] Brunei

Show Answer

Correct Answer: A [Laos]