Quiz 938: GK Questions for Heavy Water Board Recruitment Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Heavy Water Board Recruitment Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Namdhapa National Park is located in which of the following states?

[A] Assam
[B] Arunachal Pradesh
[C] Manipur
[D] Mizoram

Show Answer

Correct Answer: B [ Arunachal Pradesh ]
Notes:
Namdapha National Park of Arunachal Pradesh is one of the richest areas in biodiversity in India. It is the largest protected area in the Eastern Himalaya biodiversity hotspot. Namdapha National park was established in 1983 and is largest National park in North east India and third largest National Park in entire India after the Hemis National Park of Jammu & Kashmir and Desert National Park of Rajasthan. Located between the Dapha bum range of the Mishmi Hills and the Patkai range with a wide altitudinal range between 200 m and 4571 m, Namdapha National park has a climate ranging from tropical to subtropical, temperate and arctic. It is also site of rare Sapria Himalayan, a parasitic flowering plant related to Rafflesia.
2. The Gufkral prehistoric site is located in which state / Union Territory of India?

[A] Rajasthan
[B] Jammu & Kashmir
[C] Karnataka
[D] Uttarakhand

Show Answer

Correct Answer: B [ Jammu & Kashmir ]
Notes:
Gufkral is a / Chalcolithic / Neolithic site in Jammu and Kashmir. It has given evidence of Pit dwellings.
3. Seat of Uttrakhand High court is located at:

[A] Dehradun
[B] Nainital
[C] Haridwar
[D] Tehri Garhwal

Show Answer

Correct Answer: B [Nainital]
4. Consider the following statements:
  1. Color blindness is more common in men
  2. Color blindness is an X-linked recessive trait
  3. If both the X chromosomes are defective, a woman may have color blindness

Which among the above statements are correct:

[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 2 & 3
[D] all are correct

Show Answer

Correct Answer: D [all are correct]
5. Consider the following statements:
  1. In context with the Human intervention in the protected areas, Biosphere Reserves are called ‘living laboratories’
  2. In Biosphere Reserve, no activities except research are permitted

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Related Posts

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1]
6. Which one of the following rivers forms an estuary ?

[A] Narmada
[B] Kaveri
[C] Krishna
[D] Mahanadi

Show Answer

Correct Answer: A [Narmada]
Notes:
The Narmada, Periyar and Tapti are the only long rivers, which flow west and make estuaries. Wastern rivers do not form Delta whereas they form Estuaries because Hard Rocks of Western ghat don’t allow Western flowing rivers to widen their mouth into sea, so these rivers form Estuaries whereas Eastern rivers flow through broken hills and mountain ranges.
7. A ‘knot’ is a measurement unit of which of the following?

[A] Weight
[B] Speed
[C] Mass
[D] Distance

Show Answer

Correct Answer: B [ Speed ]
Notes:
The knot is a unit of speed equal to one nautical mile (1.852 km) per hour, approximately 1.151 mph. The ISO Standard symbol for the knot is kn. The same symbol is preferred by the IEEE, kt is also common.
8. Niacin is the chemical name of which vitamin?

[A] Vitamin B1
[B] Vitamin B3
[C] Vitamin B2
[D] Vitamin C

Show Answer

Correct Answer: B [Vitamin B3]
Notes:
The chemical name of Vitamin B3 is Niacin which is a water soluble vitamin. It is an important nutrient. In fact, every part of your body needs it to function properly. As a supplement, niacin may help lower cholesterol, ease arthritis and boost brain function, among other benefits.
9. Which part of the plant is used in making saffron spice?

[A] Stigma
[B] Sepal
[C] Petal
[D] Leaf

Show Answer

Correct Answer: A [Stigma]
Notes:
Stigma of the plant is used in making the saffron spices. In making the saffron spice, stigma of the plant is used. Stigma is the top of the centre part of a flower. It receives the pollen that allows it to form new seeds.
10. Which among the following is not in the list of Maharatna?

[A] Coal India Limited
[B] Steel Authority of India Limited
[C] Hindustan Petroleum Corporation Limited
[D] Bharat Heavy Electricals Limited

Show Answer

Correct Answer: C [Hindustan Petroleum Corporation Limited]
Notes:
At present, there are seven Maharatna companies — Bharat Heavy Electricals (BHEL), Coal India (CIL), GAIL (India), Indian Oil Corporation, NTPC, Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) and Steel Authority of India (SAIL).
Share