GKToday

Quiz 93 : Basic General Knowledge for All Exams

1. Who among the following was the First Indian Cricketer to bag 500 wickets in Test matches?
[A] Kapil Dev
[B] Srinath
[C] Anil Kumble
[D] Harbhajan Singh

Show Answer

Correct Answer: C [Anil Kumble]
2. Suez Canal joins Mediterranean Sea with which among the following seas?
[A] Red sea
[B] Dead sea
[C] Caspian sea
[D] White sea

Show Answer

Correct Answer: A [Red sea]
Notes:
Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt. It links the Mediterranean with the Red Sea through Isthmus of Suez. It was first opened in 1869 after a decade of construction. Strategically and economically it is one of the most important waterways in the world providing the shortest sea link between Asia and Europe. Its opening had provided alternative route to sea voyage between Europe and India. It had reduced the sea voyage distance between these two regions by about 7,000 kilometers without navigating around Africa
3. Shahgarh Landscape, in Rajasthan is being considered for relocation / reintroduction of which among the following animals ?
[A] Panther
[B] Cheetah
[C] Tiger
[D] Lion

Show Answer

Correct Answer: B [Cheetah]
4. Who among the following was the first Indian to win an Olympic medal ?
[A] K D Jadhav
[B] P T Usha
[C] Leander paes
[D] Dhyan Chand

Show Answer

Correct Answer: A [K D Jadhav]
Notes:
Khashaba Dadasaheb Jadhav won a bronze medal at the 1952 Summer Olympics in Helsinki in wrestling and was one of the first athletes from India to win a medal in the Olympics.
5. India played its first one day international with which country and in which year?
[A] England 1975
[B] Australia 1976
[C] New Zealand 1975
[D] England 1978

Show Answer

Correct Answer: A [England 1975]
6. Under which among the following Governor Generals of India, the Public works department was started in 1848?
[A] Lord Dalhousie
[B] Lord William Bentinck
[C] Lord Wellesley
[D] Lord Viscount Canning

Show Answer

Correct Answer: A [Lord Dalhousie]
7. Which among the following country is inside the European Union but Outside the Eurozone?
[A] Slovakia
[B] Slovania
[C] Denmark
[D] Spain

Show Answer

Correct Answer: C [Denmark]
8. Ian Fleming is known for creating which among the following famous characters?
[A] Spiderman
[B] James bond
[C] Pink panther
[D] Tom and Jerry

Show Answer

Correct Answer: B [James bond]
9. In ancient India, the term Nishka was related to which among the following?
[A] Crop
[B] Tax
[C] Currency
[D] Tool

Show Answer

Correct Answer: C [Currency]
10. Birth anniversary of which among the following leaders is observed as National Education Day?
[A] S Radhakrishnanan
[B] Dr. Rajendra Prasad
[C] Maulana Abul Kalam Azad
[D] Pandit Madan Mohan Malviya

Show Answer

Correct Answer: C [Maulana Abul Kalam Azad]
Notes:
National Education Day of India is celebrated on 11 November every year to commemorate the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad, the first education minister of independent India, who served from 15 August 1947 until 2 February 1958.