GKToday

Quiz 92: General Knowledge for SSC Examinations

1. Hirakud Hydel Power station is located on which River?
[A] Chambal
[B] Gandak
[C] Mahanadi
[D] Sonbhadra

Show Answer

Correct Answer: C [Mahanadi]
Notes:
Hirakud dam is built across the Mahanadi river, the dam is one of the World’s longest earthen dam. It is located in the state of Odisha
2. Which among following is NOT an oil producing field?
[A] Bombay high
[B] Digboi
[C] Ankaleshwar
[D] Jamnagar

Show Answer

Correct Answer: D [Jamnagar]
3. Yavanpriya in ancient Hindu Texts refers to which among the following?
[A] Peppar
[B] Clove
[C] Silk
[D] Muslin

Show Answer

Correct Answer: A [Peppar]
4. Which among the following organs open in small intestine through Pylorous?
[A] Stomach
[B] Liver
[C] Pancreas
[D] All the above

Show Answer

Correct Answer: A [Stomach]
5. The terms Udara, Mudara and Tara are related to which among the following as per the ancient Indian texts?
[A] Medicines
[B] Gods
[C] Music
[D] Millitary science

Show Answer

Correct Answer: C [Music]
6. Who among the following is the author of Dharmasastra?
[A] Manu
[B] gautama
[C] kasyap
[D] Many

Show Answer

Correct Answer: D [Many]
7. India’s only active volcano is located at which among the following places?
[A] Car Nicobar
[B] Barren island
[C] Maya Bunder
[D] Lakshdweep

Show Answer

Correct Answer: B [Barren island]
Notes:
The Barren Island is located in the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands and is the only confirmed active volcano in South Asia.
8. In which among the following states is located the Zoji la Pass?
[A] J & K
[B] Sikkim
[C] Uttarakhand
[D] Arunachal Pradesh

Show Answer

Correct Answer: A [J & K]
9. Which among the following longitudes determines Indian standard Time?
[A] 85.5° E
[B] 83.5° E
[C] 82.5° E
[D] 84.5° E

Show Answer

Correct Answer: C [82.5° E]
Notes:
IST was fixed in 1906 at 82.5°, or 5.30 hours ahead of Greenwich Mean Time (GMT)
10. If earth stops rotating, the impact on weight of a body will be minimum on which among the following places?
[A] Equator
[B] North pole
[C] Tropic of cancer
[D] Tropic of Capricorn

Show Answer

Correct Answer: B [North pole]