GKToday

Quiz 91 : Miscellaneous GK for All Examinations

1. “Right to vote” can be placed in which among the following categories?
[A] Fundamental Right
[B] Constitutional Right
[C] Fundamental Duty
[D] Legal Obligation

Show Answer

Correct Answer: B [Constitutional Right]
2. First session of Loksabha was held in which among the following years?
[A] 1950
[B] 1951
[C] 1952
[D] 1953

Show Answer

Correct Answer: C [1952]
3. Which organ in herbivorous animals helps in digestion of starch through bacteria?
[A] Intestine
[B] Stomach
[C] Caecum
[D] Liver

Show Answer

Correct Answer: C [Caecum]
4. In which among the following parts of the Alimentary Canal, the Rennin enzyme is secreted?
[A] Stomach
[B] Mouth
[C] Pancreas
[D] Duodenum

Show Answer

Correct Answer: A [Stomach]
5. President can proclaim a state of Financial emergency under which among the following articles?
[A] Article 350
[B] Article 352
[C] Article 356
[D] Article 360

Show Answer

Correct Answer: D [Article 360]
6. Corpus Callosum makes an important part of which among the following organs in Human body?
[A] Brain
[B] Liver
[C] Kidney
[D] Spinal Chord

Show Answer

Correct Answer: A [Brain]
7. Which among following is not a Fish?
[A] Cuttle Fish
[B] Gold Fish
[C] Dog Fish
[D] Zebra Fish

Show Answer

Correct Answer: A [Cuttle Fish]
8. Hieroglyphic Writing is a part of which ancient civilization?
[A] Indus Valley
[B] Egyptian
[C] Chinese
[D] Mesopotamia

Show Answer

Correct Answer: B [Egyptian]
Notes:
Between 4000 and 3000 BC, Egyptians developed a kind of picture writing known as hieroglyphics. The first writings consisted of pictures of objects, such as a house. Gradually, they started using ideas as well as objects. For example, a picture of an eye could mean sight or eye. In time, the writers also used picture signs to indicate sound
9. Which among the following is major source of Salt in India?
[A] Salt Pan
[B] Salt Lake
[C] Salt Rocks
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: A [Salt Pan]
10. Which among following is also known as white gold?
[A] Nickel

[B] Rhodium
[C] Platinum
[D] Palladium

Show Answer

Correct Answer: C [Platinum]