Quiz 907: GK Questions for Panchayat Raj Deparmtent Bihar Recruitment Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Panchayat Raj Deparmtent Bihar Recruitment Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Who among the following was the founder of Pushyabhuti Dynasty ?

[A] Pushyabhuti
[B] Prabhakar Vardhan
[C] Aditya vardhan
[D] Harshavardhan

Show Answer

Correct Answer: A [ Pushyabhuti ]
Notes:
According to Banabhatta, Pushyabhuti was the founder of Pushyabhuti Dynasty.
2. Calcitriol is the biologically active form of which among the following Vitamins?

[A] Vitamin B
[B] Vitamin C
[C] Vitamin D
[D] Vitamin E

Show Answer

Correct Answer: C [Vitamin D]
3. Demand of which among the following will be called as Direct Demand?

[A] Weaving Machine
[B] Sweater
[C] Wool for Factory
[D] Wool for making gloves

Show Answer

Correct Answer: B [Sweater]
4. Which of the following stadiums in India was the first to Host a Test match in Independent India?

[A] Gymkhana Ground, Mumbai
[B] Feroz Shah Kotla, Delhi
[C] Eden Gardens, Kolkata
[D] M. A. Chidambaram Stadium, Chennai

Show Answer

Correct Answer: B [Feroz Shah Kotla, Delhi]
5. Which among the following refer to the “Statement of Financial Position” as per the Financial Statements released under IFRS?

[A] Balance Sheet
[B] Income Statement
[C] Profit and Loss Statement
[D] Fund Flow Statement

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [Balance Sheet]
6. Which of the following units is NOT used for measuring length?

[A] Astronomical Unit
[B] Light year
[C] Par sec
[D] slug

Show Answer

Correct Answer: D [ slug ]
Notes:
Astronomical Unit, Light year and Par sec are the units used to measure very large distances whereas slug is a unit to measure heavy masses. 1 slug = 14.57 kg
7. Which was the world’s first electronic digital programmable computer?

[A] Z3
[B] Colossus
[C] Enigma
[D] Z2

Show Answer

Correct Answer: B [Colossus]
Notes:
Colossus was the world’s first electronic digital programmable computer which used a large number of valves.
8. Which of the following methods is used to purify Titanium metal?

[A] Hall-Heroult process
[B] van Arkel method
[C] Mond process
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [van Arkel method]
Notes:
van Arkel method is used for refining Titanium: This method is very useful for removing all the oxygen and nitrogen present in the form of impurity in Titanium.
9. In which of the following years, the Indian National Congress split into Extremists and Moderates?

[A] 1906
[B] 1915
[C] 1920
[D] 1909

Show Answer

Correct Answer: A [1906]
Notes:
Difference between moderates and extremists widened in Calcutta Session of congress 1906. Extremists had more radical demands. They upheld severance , wanted self- governance aka Swaraj. The moderates had faith in gradual reforms whereas the nationalists believed that the swaraj is their birth right.
10. Which of the following Satvahan King’s name is inscribed on one of the gateways of Sanchi Stupa?

[A] Simukha
[B] Kanha
[C] Satakarni
[D] Krishna

Show Answer

Correct Answer: C [Satakarni]
Notes:
Gautamiputra Satakarni, also Gautamiputra Yajna Satakarni, was a ruler of the Satavahana Empire in present-day Deccan region of India. His name is inscribed on one of the gateways of Sanchi Stupa.
Share