GKToday

Quiz 90: General Science

1. In which city of India, 90% of world’s small diamonds processed?
[A] Baroda
[B] Mumbai
[C] Surat
[D] Jaipur

Show Answer

Correct Answer: C [Surat]
2. When Ozone is heated its volume will…. ?
[A] increases
[B] decreases
[C] remains unchanged
[D] First Increase, then decrease

Show Answer

Correct Answer: C [remains unchanged]
3. Which among following is a biodiversity hotspot?
[A] Thar
[B] Western Ghats
[C] Aravalli Hills
[D] Eastern Ghats

Show Answer

Correct Answer: B [Western Ghats]
Notes:
A biodiversity hotspot is an area with unusual concentration of species, many of which are endemic. It is marked by serious threat to its biodiversity by humans. The concept was given in 1988 by Norman Myers.
India shares its territories into three biodiversity hotspots viz. Eastern Himalaya, Western Ghats and Indo-Burma. Out of them, Eastern Himalaya and Western Ghats are mostly located within India’s territory. In the Indo-Burma Biodiversity hotspot, India shares only a small part in north East India.
The Indo-Burma Biodiversity hotspot includes parts of northeastern India, Bangladesh and Malayasia
4. Chlorophyll absorbs which of the wavelength of the Sun light ?
[A] Green & Blue
[B] Green & Red
[C] Red & Blue
[D] Red & Yellow

Show Answer

Correct Answer: C [Red & Blue]
Notes:
Chlorophyll absorbs red and blue light but reflects green light.
5. Which among the following is a millet?
[A] Sorghum
[B] Maize
[C] Wheat
[D] Rice

Show Answer

Correct Answer: A [Sorghum]
6. Which among the following is the first national park of India?
[A] Bandipur
[B] Corbett
[C] Periyar
[D] Keoladeo

Show Answer

Correct Answer: B [Corbett]
7. In which organ RBC are selectively destroyed/ recycled by macrophages?
[A] Spleen
[B] Kidney
[C] Liver
[D] Pancreas

Show Answer

Correct Answer: A [Spleen]
8. Which among following generally brings rain fall to Bihar , UP and West Bengal?
[A] Western Disturbances
[B] Eastern Disturbances
[C] Westerly winds
[D] All the above

Show Answer

Correct Answer: A [Western Disturbances]
9. Which acid is described as HOOCCOOH?
[A] Oxalic Acid
[B] Acetic Acid
[C] Carbonic Acid
[D] Citric Acid

Show Answer

Correct Answer: A [Oxalic Acid]
10. Which among following is rich in Ozone?
[A] Stratosphere
[B] Mesosphere
[C] Ionosphere
[D] Troposphere

Show Answer

Correct Answer: A [Stratosphere]