Quiz 89 : GK for SSC Examinations

1. Potassium permanganate is used to purify water. Which among the following properties of Potassium permanganate helps in this work?

[A] sterilizing
[B] oxidizing
[C] reducing
[D] leaching

Show Answer

Correct Answer: B [oxidizing]
2. Which among the following is a common salt in Detergents?

[A] Sulphate
[B] Nitrate
[C] Sulphonate
[D] Carbonate

Show Answer

Correct Answer: A [Sulphate]
3. Which among the following is major component of Gobar Gas?

[A] Butane
[B] Ethane
[C] Propane
[D] Metahne

Show Answer

Correct Answer: D [Metahne]
Notes:
Gobar Gas or Biogas is mostly methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of hydrogen sulfide (H2S), moisture and siloxanes.
4. Which among the following chemicals is used in Photography?

[A] Silver Bromide
[B] Potassium Chloride
[C] Sodium Bromide
[D] Magnesium Chloride

Show Answer

Correct Answer: A [Silver Bromide]
5. When Sulphur is heated with rubber, the process is commonly known as ?

[A] Galvanization
[B] Sulphonation
[C] Vulcanization
[D] Hydrodesulfurization

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Vulcanization]
Notes:
Natural rubber becomes soft at high temperature (>335 K) and brittle at low temperatures (<283 k) and shows high water absorption capacity. It is soluble in non-polar solvents and is non-resistant to attack by oxidising agents. To improve upon these physical properties, a process of vulcanisation is carried out. This process consists of heating a mixture of raw rubber with sulphur and an appropriate additive at a temperature range between 373 K to 415 K. On vulcanisation, sulphur forms cross links at the reactive sites of double bonds and thus the rubber gets stiffened.
In the manufacture of tyre rubber, 5% of sulphur is used as a crosslinking agent
6. Which among the following is a common end product of Anaerobic Respiration?

[A] Acetic Acid
[B] Carbonic Acid
[C] Lactic Acid
[D] Hydrochloric Acid

Show Answer

Correct Answer: C [Lactic Acid]
7. PVC is a polymer of ?

[A] Propane
[B] Vinyl chloride
[C] Styrene
[D] Carbonates

Show Answer

Correct Answer: B [Vinyl chloride]
Notes:
Polyvinyl chloride (PVC) is made from the monomer vinyl chloride (CH2 =CHCl). It is used for making rain coats, handbags, toys including dolls, electrical goods and as a covering of electrical wires.
 
8. Carnotite is a mineral of which among the following metals?

[A] Lead
[B] Uranium
[C] Aluminium
[D] Iron

Show Answer

Correct Answer: B [Uranium]
Notes:
Carnotite is an ore of Uranium and comprises potassium, vanadium, water and few other elements such as calcium, barium, magnesium, iron, sodium etc. It is a yellow colored mineral.
9. Which among the following judges is known for having pioneered the PIL or Public Interest Litigation?

[A] Justice R N Mishra
[B] Justice PN Bhagwati
[C] Justice Venkatswami
[D] Justice Mirza Hameedullah Beg

Show Answer

Correct Answer: B [Justice PN Bhagwati]
Notes:
The era of PILs started in India in 1979 when a Lawyer Kapila Hingorani filed a petition regarding the condition of the prisoners detained in the Bihar jail in Supreme Court. This petition is known as Hussainara Khatoon Vs State of Bihar. This case resulted in release of 40,000 prisoners, whose suits were pending in the court. The case was heared by justice PN Bhagwati, who is now known as father of PIL litigation in India. However, in SP Gupta vs Union of India case later Supreme Court had defined the term “public interest litigation”.
10. Which among the following amendments of Constitution of India had accorded precedence to Directive Principles over Fundamental Rights?

[A] 25th
[B] 42nd
[C] 59th
[D] 44th

Show Answer

Correct Answer: B [42nd]
Notes:
42nd Amendment gave primacy to the Directive Principles, by stating that “no law implementing any of the Directive Principles could be declared unconstitutional on the grounds that it violated any of the Fundamental Rights”.
Share

View Comments