GKToday

Quiz 88 : General Awareness for All Examinations

1. Who among the following poets used to write the Urdu Ghazals with the pen name “Asad”?
[A] Mir Taqi Mir
[B] Dushyant
[C] Mirza Ghalib
[D] Amir Khusrow

Show Answer

Correct Answer: C [Mirza Ghalib]
Notes:
His original name was “Mirza Asadullah Baig Khan. Most of us know that “Ghalib” was his pen name. But before Ghalib, he wrote with a pen name “Asad“: which means a Lion. He was honored with title of Dabeer-ul-Mulk by Bahadur Shah Zafar II. When another title Mirza Nosha was given to him, he came to be known as Mirza Ghalib.
2. Which among the following is correct about B group Vitamins?
[A] Most of them are organic acids
[B] Most of them are water soluble
[C] Most of them are synthesized in the body
[D] All are correct

Show Answer

Correct Answer: B [Most of them are water soluble]
3. A cotton wick dipped in pure honey when ignited with a matchstick will ______?
[A] Burn Consistently
[B] Burn with cracking sound
[C] Does not burn at all
[D] Burns with too much smoke

Show Answer

Correct Answer: A [Burn Consistently ]
Notes:
A cotton wick dipped in pure honey burns when ignited with a match stick. If adulterated presence of water will not allow the honey to burn, if it does will produce a cracking sound.
4. Clove is which part of the plant?
[A] Flower bud
[B] Calyx
[C] Inflorescence
[D] fruit

Show Answer

Correct Answer: A [Flower bud]
5. Which among the following is NOT taken into account while choosing an orbit of the Satellite?
[A] Earth’s radius
[B] Gravitational force of the earth
[C] Mass of the satellite
[D] Distance from Earth

Show Answer

Correct Answer: C [Mass of the satellite]
6. Lightest and most abundant chemical element, constituting roughly 75 % of the Universe’s elemental mass.
[A] Carbon
[B] Aluminium
[C] Bauxite
[D] Hydrogen

Show Answer

Correct Answer: D [Hydrogen]
7. How many pairs of ribs are there in a human body?
[A] 10 pairs
[B] 12 pairs
[C] 14 pairs
[D] 16 pairs

Show Answer

Correct Answer: B [12 pairs]
Notes:
There are total 24 ribs (12 pairs), out of which 14 (7 pairs) are true ribs
8. Who started the process of decentralization of finances in India?
[A] Lord Rippon
[B] Lord Mayo
[C] Lord Curzon
[D] Lord Minto

Show Answer

Correct Answer: B [Lord Mayo]
Notes:
Lord Mayo or Lord Naas served as 4th Viceroy of India from 12 January 1869 to 8 February 1872. He started the process of decentralization of finance. In foreign affairs, he followed the policy of non-intervention. He opened up Mayo College in Ajmer for educating children of the aristocratic families. India’s census began during his tenure. He was the first Governor General to be murdered in office by a Pathan Sher Ali in Port Blair.
9. Consider the following:
  1. Wholesale Price Index (WPI)
  2. Consumer Price Index (CPI)
  3. National Income Deflator

Which among the above can be used to measure Inflation?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] All 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: D [All 1, 2 & 3]
Notes:
Many measures are available for measurement of inflation like Wholesale Price Index (WPI) (on a point-to-point basis and on average basis), Consumer Price Index (CPI) or national income deflator. The availability of these indices also differs from weekly to quarterly. The basic premise for linking with inflation is to ensure a positive real rate of interest to the investors.
10. Which among the following awards are given to recognize outstanding worldwide achievement in the field of tobacco control?
[A] Mozart Medal
[B] Avicenna Prize
[C] International Simón Bolívar Prize
[D] Luther L Terry Award

Show Answer

Correct Answer: D [Luther L Terry Award]