Quiz 876: GK Questions for Chandigarh RRB Recruitment Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Chandigarh RRB Recruitment Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Which Ashokan pillar edict provides a list of animals and birds killing of which was prohibited?

[A] Pillar edict V
[B] Pillar edict VIII
[C] Pillar edict XII
[D] Pillar edict X

Show Answer

Correct Answer: A [ Pillar edict V ]
Notes:
The Pillar edict-V of Ashoka provides a list of animals and birds which should not be killed on some days and another list of animals which have not to be killed at all occasions and also describes the release of 25 prisionars by Mauryan Emperor Asoka.
2. The 2017 Global Tiger Day (GTD) is observed on which date?

[A] July 28
[B] July 29
[C] July 27
[D] July 30

Show Answer

Correct Answer: B [July 29]
Notes:
The International Tiger Day (ITD) is observed every year on July 29 to raise awareness for tiger conservation. The day is also known as Global Tiger Day (GTD). The World Wildlife Fund (WWF) has stated that only 3,890 tigers are left in the world. Of them, India has the highest number. Till July 2016, there were 2,500 tigers in the country.
3. Which among the following would cause the bright red colur due to bursting of crackers?

[A] Strontium
[B] Sodium
[C] Suphur
[D] Magnesium

Show Answer

Correct Answer: A [Strontium]
4. India has presently only one diamond bourse which is located at the following place?

[A] Surat
[B] Mumbai
[C] Bangalore
[D] Delhi

Show Answer

Correct Answer: B [Mumbai]
5. Who among the following has right to declare any area as a Scheduled Area?

[A] Governor of the respective state
[B] President of India
[C] Parliament of India
[D] State legislature

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: B [President of India]
Notes:
President of India has the right to declare any area as a Scheduled Area and has powers with respect to the administration of scheduled areas and tribal areas.
6. Consider the following statements:
  1. The Governments can increase the Floor Space Index to curb the real estate prices
  2. The Increased Floor Space Index means less apartments in the same plot area

which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 and 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1 is correct]
Notes:
Total covered area on all floors of all buildings on a certain plot divided by Area of the plot is called Floor Area Ratio or Floor Space Index (FSI). For example FAR 2.0 indicates that the total floor area of a building is two times the gross area of the plot on which it is constructed, (and it is a multiple-story building). Increasing FAR means that now more apartments can come up on the given area of a plot. The increase in FAR increases supply and helps in curbing the real estate prices.
7. Which of the following is a Text-based user interface?

[A] GNOME
[B] KDE
[C] Aqua
[D] Command-line interface

Show Answer

Correct Answer: D [Command-line interface]
Notes:
A text-based user interface is Command-line Interface. It is a text-based application is one whose primary input and output are based on the text.
8. How do the Analog computers perform arithmetic operations?

[A] With the help of Non-Measurable quantities
[B] With the help of Measurable quantities
[C] Both 1 and 2
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [With the help of Measurable quantities]
Notes:
An analog computer performs arithmetical operations with the help of measurable quantities like mechanical movement, rotation of gears etc.
9. Which of the following metal has an ore named as ‘Cassiterite’?

[A] Bismuth
[B] Antimony
[C] Tin
[D] Uranium

Show Answer

Correct Answer: C [Tin]
Notes:
Cassiterite is a tin oxide mineral. Its chemical formula is SnO2. It is the only commercially important source of tin. Cassiterite is generally opaque.
10. A NOT gate can be implemented by which of the following?

[A] A single transistor
[B] A single resistor
[C] A single diode
[D] Two diodes

Show Answer

Correct Answer: A [A single transistor]
Notes:
In digital logic, an inverter or NOT gate is a logic gate which implements logical negation. The truth table is shown on the right. It can be implemented by a single transistor.
Share