GKToday

Quiz 87 : General Awareness for All Examinations

1. Which among the following Industrial Policies started the process of full-scale liberalization and intensified the process of integration of India with the global economy?
[A] New Industrial Policy 1991
[B] Industrial Policy Statement 1977
[C] Industrial Policy Statement 1956
[D] New Industrial License Policy 1986

Show Answer

Correct Answer: A [New Industrial Policy 1991]
Notes:
On July 24, 1991, Government of India announced its new industrial policy with an aim to correct the distortion and weakness of the Industrial Structure of the country that had developed in 4 decades; raise industrial efficiency to the international level; and accelerate industrial growth.
 
2. In which year Bretton Woods Agreement was signed?
[A] 1944
[B] 1946
[C] 1948
[D] 1950

Show Answer

Correct Answer: A [1944]
3. In which year The International Finance Corporation (IFC) was established?
[A] 1948
[B] 1952
[C] 1956
[D] 1960

Show Answer

Correct Answer: C [1956]
Notes:
Established in 1956, IFC is the largest multilateral source of loan and equity financing for private sector projects in the developing world. It promotes sustainable private sector development primarily by: Financing private sector projects and companies located in the developing world; Helping private companies in the developing world mobilize financing in international financial markets; Providing advice and technical assistance to businesses and governments. The IBRD provides loans to governments, and public enterprises, always with a government (or “sovereign”) guarantee of repayment subject to general conditions
4. In which year, the “soft loan window” of IBRD was established ?
[A] 1955
[B] 1958
[C] 1960
[D] 1962

Show Answer

Correct Answer: C [1960]
5. In which five year plan, the Panchayati Raj System was introduced in India for the first time?
[A] 1st
[B] 2nd
[C] 5th
[D] 6th

Show Answer

Correct Answer: B [2nd]
Notes:
The institution of Panchayati Raj was inaugurated by Jawahar lal Nehru on October 2, 1959 in Nagaur District of Rajasthan. Nine days later, Andhra Pradesh became the second state to launch Panchayati Raj at Shadnagar near Hyderabad
 
6. The chairman of the Committee on Public Accounts is nominated by which among the following?
[A] President
[B] Lok Sabha Speaker
[C] Lok Sabha Secretary
[D] Cabinet Committee on Parliamentary Affairs

Show Answer

Correct Answer: B [Lok Sabha Speaker]
Notes:
Public Accounts Committee (PAC) is one of the standing parliamentary committees, which was first established in 1921 under the Government of India Act 1919 provisions. This committee examines the manners and results of spending the public funds.
Public Accounts Committee has 22 members of which 15 are from Lok Sabha while 7 from Rajya Sabha. The members are “elected” by members of Parliament amongst themselves via a system of proportional representation by means of single transferable vote; so that all parties get due representation in it. Members are elected for a period of one year. A minister cannot be a member of PAC.
Chairman of PAC is appointed by Speaker from its members. The chairman used to be of ruling party till mid 1960s, however, now the chairman of PAC is from opposition by convention.
7. Which among the following country had proposed the Nuclear Non-Proliferation Treaty?
[A] France
[B] Canada
[C] Ireland
[D] England

Show Answer

Correct Answer: C [Ireland]
8. The Dag Hammarskjöld Library is part of the which International Body Headquarters?
[A] World Trade Organization
[B] United Nations
[C] World Bank
[D] World Health Organization

Show Answer

Correct Answer: B [United Nations]
9. Which among the following newspaper established by Mahatma Gandhi which was an important tool for the political movement led by Gandhi and the Natal Indian Congress to fight racial discrimination and win civil rights for the Indian immigrant community in South Africa?
[A] Satyagraha
[B] Indian Voice
[C] Indian opinion
[D] Harijan

Show Answer

Correct Answer: C [Indian opinion]
10. Which among the following has the highest content of Vitamin E of any food that has not undergone prior preparation or vitamin fortification?
[A] Wheat germ oil
[B] Rice germ oil
[C] Oat bran oil
[D] Sunflower oil

Show Answer

Correct Answer: A [Wheat germ oil]