GKToday

Quiz 86: Indian Polity & Constitution

1. Consider the following:
  1. Central Government
  2. State Governments

Which among the above can levy the taxes on agricultural revenues?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: B [Only 2]
Notes:
By default, agricultural income is exempted from taxation and not included under total income. The Central Government can’t impose or levy tax on agricultural income. The exemption clause is mentioned under Section 10 (1) of the Income Tax Act, 1961.
However, state governments can charge agricultural tax. As of the latest amendment, income from agriculture, if within INR 50000 in a financial year, will not be accounted for tax purposes. Anything above that will be taxable as per the applicable rates. 
2. If President and Vice President, both are unavailable, who among the following would discharge the functions?
[A] Prime Minister
[B] Lok Sabha Speaker
[C] Chief Justice of India
[D] Any person nominated by President or Vice President

Show Answer

Correct Answer: C [Chief Justice of India]
3. What can be the maximum number of members of the Lok Sabha ?
[A] 545
[B] 550
[C] 552
[D] 560

Show Answer

Correct Answer: C [552]
Notes:
Lok Sabha is the lower house of the parliament which represents people. Article 81 deals with the Composition of the Lok Sabha. The maximum strength of Lok Sabha is 552 members of which 530 are elected from states, 20 are elected from Union Territories and 2 are nominated by President from Anglo-Indian community if the president thinks that the community is not adequately represented in the house.
4. Which among the following was the strength of Lok Sabha after India’s first general elections?
[A] 289
[B] 389
[C] 489
[D] 500

Show Answer

Correct Answer: C [489]
5. In India the Parliament is made up of ___:
  1. Lok Sabha
  2. Rajya Sabha
  3. President
  4. Vice President
  5. Lok Sabha Speaker

Choose the correct option:

[A] 1,2
[B] 1,2,3
[C] 1,2,3,4
[D] 1,2,3,4,5

Show Answer

Correct Answer: B [1,2,3]
Notes:
India has a bicameral parliament made of President, Rajya Sabha (Upper House / Council of States) and Lok Sabha (Lower House / House of People). While Rajya Sabha represents states and union territories, Lok Sabha represents people of India.
6. For how many times, a person can become President of India?
[A] Once
[B] Twice
[C] Thrice
[D] No limit

Show Answer

Correct Answer: D [No limit]
Notes:
Article 57: Eligibility for re election
A person who holds, or who has held, office as President shall, subject to the other provisions of this Constitution, be eligible for reelection to that office
7. If the Government of a State fails to enforce the Directive principals of the state Policy, a citizen can move to which among the following courts to file a writ petition to get them enforced?
[A] No Court
[B] District Courts
[C] High Courts
[D] Supreme Court

Show Answer

Correct Answer: A [No Court]
8. Which among the following articles helped the Madarsas in India to remain out of purview of the Right to Education Act?
[A] Article 26
[B] Article 27
[C] Article 28
[D] Article 30

Show Answer

Correct Answer: D [Article 30]
Notes:
Article 30 is called a Charter of Education Rights. Madarsas are administrated by the Article 30.
Article 30 mandates that all minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.
Article 30 provides an absolute right to the minorities that they can establish their own linguistic and religious institutions and at the same time can also claim for grant-in-aid without any discrimination.
9. New All India services can be initiated in India only if the following makes a recommendation?
[A] President
[B] Rajya sabha
[C] Lok sabha
[D] Council of ministers

Show Answer

Correct Answer: B [Rajya sabha]
Notes:
As per the Constitution of India, a new All India service can be instituted with only on the initiative of Rajya Sabha. Article 312 of the constitution says 
“Notwithstanding anything in [Chapter VI of Part VI or Part XI], if the Council of States has declared by resolution supported by not less than two-thirds of the members present and voting that it is necessary or expedient in the national interest so to do, Parliament may by law provide for the creation of one or more all India services [(including an all-India judicial service)] common to the Union and the States, and, subject to the other provisions of this Chapter, regulate the recruitment, and the conditions of service of persons appointed, to any such service.”