GKToday

Quiz 85 : Geography Questions for Civil Services Examinations

1. Where on the earth is located the Sirohi Point?
[A] North Pole
[B] Indian Ocean
[C] Caribbean Sea
[D] Antarctica

Show Answer

Correct Answer: D [Antarctica]
Notes:
Please note that Giri Raj Singh Sirohi was the first Indian to set foot on Antarctica, as a part of a research team of United States Antarctic Research Program (USARP). He had researched in biology in at McMurdo Station, 1960-61, for 100 days at subzero temperatures and the point was named after him by the US Government later.
2. Which of the following rivers of India originate in Tibet? 
  1. Sutlej River
  2. Indus River
  3. Ghaghara River

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 1 & 3
[D] 1,2 &3

Show Answer

Correct Answer: D [1,2 &3]
Notes:
Ghaghara is a trans-boundary perennial river originating on the Tibetan plateau near Lake Mansarovar. It cuts through the Himalayas in Nepal and joins the Sarda River at Brahmaghat in India. Indus River, originating in the Tibetan plateau of western China in the vicinity of Lake Mansarovar in Tibet Autonomous Region, the river runs a course through the Ladakh district of Jammu and Kashmir and then enters Pakistan via the Northern Areas {Gilgit-Baltistan}, flowing through the North in a southerly direction along the entire length of Pakistan, to merge into the Arabian Sea near the port city of Karachi in Sindh. Sutlej River, the longest of the five rivers that flow through the historic crossroad region of Punjab in northern India and Pakistan, originates near Lake Rakshastal in Tibet near Mount Kailas, and it flows generally west and southwest entering India through the Shipki La pass in Himachal Pradesh.
3. Which among the following is formed by the process of Lithification?
[A] Granite
[B] Basalt
[C] Marble
[D] Feldspar

Show Answer

Correct Answer: D [Feldspar]
Notes:
Lithification gives rise to sedimentary rocks. Out of the above, only Feldspar is a sedimentary rock
4. Which among the following natural satellites of our solar system is smaller than Moon?
[A] Callisto
[B] Titan
[C] Lo
[D] Europa

Show Answer

Correct Answer: D [Europa]
5. Which among the following soil is predominantly found in Rarh Region of West Bengal ?
[A] Alluvial Soil
[B] Red Soil
[C] Black soil
[D] Acid sulfate soil

Show Answer

Correct Answer: B [Red Soil]
6. Consider the following statements:
  1. Maharashtra is the sole producer of Corundum in India
  2. Ruby and platinum group of metals are produced only in Odisha

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2 are correct]
Notes:
Maharashtra is the sole producer of corundum and is the second largest producer of Manganese ore after Orissa. The principal mineral-bearing belts in Maharashtra are Vidarbha area in the East and Konkan area in the West.
Odisha hosts country`s sole resources of ruby and platinum group of metals
7. The “Hkakabo Razi” which is famous for Hkakabo Razi National Park, is a border tripoint between which among the following countries?
[A] India-Nepal-China
[B] India-Bhutan-China
[C] India-Bangladesh-Myanmar
[D] India-China-Myanmar

Show Answer

Correct Answer: D [India-China-Myanmar]
8. Consider the following:
  1. Quartzite
  2. Gneiss
  3. Schists

Which among the above are called the metamorphic rocks?

[A] 1 only
[B] 1
[C] 1 & 2
[D] 1,2 & 3

Show Answer

Correct Answer: D [1,2 & 3]
Notes:
Quartzite→ Quartzite is a hard metamorphic rock which was originally sandstone. Sandstone is converted into quartzite through heating and pressure usually related to tectonic compression within orogenic belts. Pure quartzite is usually white to grey, though quartzites often occur in various shades of pink and red due to varying amounts of iron oxide (Fe2O3). Other colors are commonly due to impurities of minor amounts of other minerals.
Gneiss→ Gneiss is a common and widely distributed type of rock formed by high-grade regional metamorphic processes from pre-existing formations that were originally either igneous or sedimentary rocks.
Schists→ The schists form a group of medium-grade metamorphic rocks, chiefly notable for the preponderance of lamellar minerals such as micas, chlorite, talc, hornblende, graphite, and others. Quartz often occurs in drawn-out grains to such an extent that a particular form called quartz schist is produced. By definition, schist contains more than 50% platy and elongated minerals, often finely interleaved with quartz and feldspar.
9. The channel that separates Lakshadweep Islands and Maliku Atoll is known as which among the following?
[A] 10° Channel
[B] 9° Channel
[C] Coco Channel
[D] Kardiva Channel

Show Answer

Correct Answer: B [9° Channel]
Notes:
9° Channel separates Lakshadweep Islands and Maliku Atoll .
10° Channel separates Andaman islands from Nicobar islands
10. Which among the following is a Treeless Biome?
[A] Taiga
[B] Tundra
[C] Chaparral
[D] Savannah

Show Answer

Correct Answer: B [Tundra]