Quiz 824: GK Questions for LIC Recruitment Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for LIC Recruitment Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Who of the following wrote the first Indian poetic work in English?

[A] Kashi Prasad Ghosh
[B] Ramchandra Vidyavagish
[C] Krishna Mohan Banerjee
[D] Hariharanand

Show Answer

Correct Answer: A [Kashi Prasad Ghosh]
Notes:
First Indian poetic work in English, The Shair and Other Poems by Kashi Prasad Ghosh was published in 1830.
2. Which among the following is correct regarding Loan Syndication?

[A] More than one debtors applying for a loan to one creditor
[B] More than one creditors coming together to provide single loan
[C] More than one creditors coming together to provide multiple loans
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [More than one creditors coming together to provide single loan]
Notes:
Syndicated lending is a form of lending in which a group of lenders collectively extend a loan to a single borrower. The group of lenders is called a syndicate. The loan is called a syndicated loan.
3. While going towards the centre of the earth, the weight of a body shall ?

[A] Increase
[B] Decrease
[C] Remain Constant
[D] Become infinite

Show Answer

Correct Answer: B [Decrease]
4. A small quantity of water is placed in a small cavity made in a block of Ice at 0 degree centigrade. Which of the following will happen?

[A] the temperature of water will become zero and it will freeze
[B] the temperature of water will become zero but it will not freeze
[C] the temperature of the water will become zero and it will come out of the cavity
[D] the temperature of the water will become zero and ice will melt to merge with water

Show Answer

Correct Answer: B [the temperature of water will become zero but it will not freeze]
5. What do we call the process in which heat is transferred from one place to the other without any intervening medium?

[A] Radiation
[B] Conduction
[C] Convection
[D] None of the above

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [Radiation]
Notes:
The process in which heat is transferred from one place to the other without any intervening medium is called radiation.
6. Which of these phenomenon is due to the scattering of light?

[A] blue colour of sky
[B] reddening of the Sun at sunrise
[C] reddening of the Sun at sunset
[D] All of the above

Show Answer

Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
Scattering of light causes the blue colour of sky and the reddening of the Sun at the sunrise and sunset.
7. Which of these chemicals is used to dissolve the soap to make a transparent soap?

[A] Ethanoic acid
[B] Ethanol
[C] Benzene
[D] Propylene

Show Answer

Correct Answer: B [Ethanol]
Notes:
Variations in soaps are made by using different raw materials. Transparent soaps are made by dissolving the soap in ethanol and then evaporating the excess solvent.
8. What is the process used to separate the different components of oil?

[A] Destructive Distillation
[B] Deadly Distillation
[C] Fractional Distillation
[D] Simple Distillation

Show Answer

Correct Answer: C [Fractional Distillation]
Notes:
Fractional Distillation is based on the fact that the different components of oil have different boiling points. In this process, oil is heated in a furnace to 400 degree Celsius(752 F) and it vapourises. The vapours are introduced into a tall fractionating column.
9. Which of the following “writ” of the High Court or the Supreme Court is issued to restrain a person from holding a public office which he is not entitled to?

[A] Centiorari
[B] Mandamus
[C] Prohibition
[D] Quo Warranto

Show Answer

Correct Answer: D [Quo Warranto]
Notes:
A legal proceeding during which an individual’s right to hold an office or governmental privilege is challenged. In old English practice, the writ of quo warranto is issued by authority of the High Court or the Supreme Court.
10. Which of the following is the first formed primary xylem elements?

[A] Protoxylem
[B] Xylem parenchyma
[C] Metaxylem
[D] Xylem fibres

Show Answer

Correct Answer: A [Protoxylem]
Notes:
Protoxylem is the first part of the primary xylem that matures and these cells are usually smaller than the metaxylem. Metaxylem is the part of the primary xylem that differentiates after the protoxylem and these cells are usually larger than the protoxylem.
Share