GKToday

Quiz 79:GK of Indian History

1. Which among the following ruler is known for Junagarh Rock Inscription?
[A] Rudradaman I
[B] Jivadaman
[C] Damajadasri
[D] Jayadaman

Show Answer

Correct Answer: A [Rudradaman I]
Notes:
The Junagarh Rock inscription of Rudradaman is considered as an early example of chaste Sanskrit, written in mid second century AD. It mentions that one of Chandragupta Maurya’s governors, Pushyagupta, was responsible for building a dam on Sudarshana Lake near Girnar in Kathiawar. From another inscription of Skandgupta we came to know that this very dam was repaired during his reign, almost 800 years after it was built
2. Which among the following countries have Vikram Samvat as Official Calendar?
[A] Only India
[B] India and Nepal
[C] Nepal and Sri Lanka
[D] Only Nepal

Show Answer

Correct Answer: D [Only Nepal]
3. After the victory on which among the following, the Vikrama Samvat was founded by the Tuar Rajput emperor Vikramaditya of Ujjain ?
[A] Shakas
[B] Hunas
[C] Greeks
[D] Kushans

Show Answer

Correct Answer: A [Shakas]
4. Ghazi Malik was the founder and first ruler of which among the following dynasties?
[A] Khilji Dynasty
[B] Mamluk Dynasty
[C] Tughlaq Dynasty
[D] Slave Dynasty

Show Answer

Correct Answer: C [Tughlaq Dynasty]
5. In which of the following years, Akbar had centralized the control and functioning of various mints?
[A] 1570
[B] 1572
[C] 1576
[D] 1578

Show Answer

Correct Answer: A [1570]
6. The construction of the Delhi Iron Pillar, now located at the Quwwat-ul-Islam mosque in New Delhi was constructed in which period?
[A] Maurya
[B] Satavahana
[C] Gupta
[D] Kushana

Show Answer

Correct Answer: C [Gupta]
Notes:
As per Natya-darpana (by Vishakadata), the Iron pillar had been put up by Chandragupta II himself after defeating Vahilakas. He designated that pillar as a memory of the victory. The pillar is made of 98% wrought iron and has stood more than 1,600 years without rusting or decomposing.
7. The name of which among the following king of the Hellenistic Seleucid Kingdom has been inscribed on the edicts of Asoka?
[A] Antiochus I Soter
[B] Seleucus II
[C] Antiochus II Theos
[D] Seleucus IV Philopator

Show Answer

Correct Answer: C [Antiochus II Theos]
Notes:
Ashoka’s Hellenistic contemporaries are
  1. Antiochus II Theos –Syria
  2. Ptolemy II philadelpus –Egypt
  3. Mages –Cyrne
  4. Antigonus Gonatas –Macedonia
  5. Alexander -Epirus
8. Dhauli Hills , which have major Edicts of Ashoka engraved on a mass of rock, by the side of the road leading to the summit of the hills are located in which among the following states of India?
[A] Bihar
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Odisha

Show Answer

Correct Answer: D [Odisha]
9. In which among the following battles, artillery was used for the first time?
[A] First Battle of Panipat
[B] Third Battle of Tarain
[C] First Battle of Khanwa
[D] Second Battle of Panipat

Show Answer

Correct Answer: A [First Battle of Panipat]
10. Indus Valley site at Surkotada is located in which among the following states ?
[A] Rajasthan
[B] Haryana
[C] Gujarath
[D] Punjab

Show Answer

Correct Answer: C [Gujarath]
Notes:
The site at Surkotada is located 160 km north-east of Bhuj, in the district of Kutch, Gujarat. In the Indus Valley Civilization, the remains of Horse bones have been found from Surkotada site.