GKToday

Quiz 78: Quiz General Awareness for State PSC Examinations

1. Anatolia is a part of which among the following ?
[A] Australia
[B] Asia
[C] North America
[D] Antarctica

Show Answer

Correct Answer: B [Asia]
Notes:
Anatolia or Asia Minor constitutes the central part of turkey. It is bounded by the Tarus Mountain in the south, the black sea in the north, and the Aegean Sea in the west, while the eastern boundary is formed by the Mount Ararat and the Armenian knot. Anatolia is plateau having undulating topography. The national capital of turkey (Ankara) is located in its central part.
2. Ozone layer is found in which of the following ? 
[A] Troposphere
[B] Stratosphere
[C] Exosphere
[D] Thermosphere

Show Answer

Correct Answer: B [Stratosphere]
Notes:
The ozone layer is a region of Earth’s stratosphere that absorbs most of the Sun’s ultraviolet (UV) radiation that may cause skin cancer. It contains high concentrations of ozone (O3) in relation to other parts of the atmosphere. Stratospheric Ozone is not harmful, but its presence on land it is harmful.
3. How many members of Rajya Sabha are nominated by President of India? 
[A] 2
[B] 10
[C] 12
[D] 15

Show Answer

Correct Answer: C [12]
Notes:
Rajya Sabha is the upper house of parliament which represents the states and union territories. Its membership is fixed to maximum 250 members of which 238 are elected by the representatives of states and union territories while 12 members are nominated by President on account of their excellence in literature, science, art or social service
4. The law created by a legislature is called ?
[A] Money Bill
[B] Legislation or statutory law
[C] Budget
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [Legislation or statutory law]
5. When was Guru Nanak Dev born?
[A] 20 October 1469
[B] 20 October 1569
[C] 20 October 11779
[D] 20 October 1669

Show Answer

Correct Answer: A [20 October 1469]
Notes:
Guru Nanak Dev was born on 20th October 1469 and this day is celebrated as Prakash Diwas.
6. How many types of emergencies are there in Constitution of India?
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4

Show Answer

Correct Answer: C [3]
Notes:
The part 18 of Indian constitution deals with the emergency provisions. Three types of emergencies are defined in the constitution-National emergency, state emergency and financial emergency
7. Kohinoor Diamond was found probably from which among the following mines?
[A] Golconda
[B] Kalahandi
[C] Panna
[D] Bijapur

Show Answer

Correct Answer: A [Golconda ]
8. Who among the following was the first to adopt the new religion propounded by Akbar called Din-i-Ilahi?
[A] Abul Fazal
[B] Faizi
[C] Birbal
[D] Raja Todarmal

Show Answer

Correct Answer: C [Birbal]
Notes:
Din-i-Illahi was an eclectic doctrine that contained elements from very diverse fields. It overthrew almost every ceremonial rule whether Islam or Muslim, but took the good ideas from the Brahmins as well as from the missionaries and adopted “Sun” as a symbol of the worship of the creator. He started a new Illahi era. The new cult was immediately professed by a small band of the courtiers of Akbar including Faizi, Abul Fazal, Birbal and a few others
9. Consider the following:
  1. Conservation of Soil, Water and Biodiversity
  2. Improve Rural roads and Bridges
  3. Gap the Rural-Urban Divide

Which among the above are the objectives / functions of Rural Infrastructure Debt Fund?

[A] None
[B] 1 & 2
[C] Only 2
[D] All

Show Answer

Correct Answer: D [All]
10. In Economy, the Gini coefficient deals with which among the following?
[A] Income / Population Ratio
[B] Variation in Economic Growth
[C] Distribution of wealth
[D] National income by type of income

Show Answer

Correct Answer: C [Distribution of wealth]
Notes:
Gini coefficient represents the income distribution of a country’s residents. It was developed by the Italian statistician and sociologist Corrado Gini. It measures the inequality. The coefficient ranges from zero to one, with zero representing perfect equality and one showing perfect inequality. The higher is the Gini Coefficient, more is gap between rich and poor in a country. If the value of Gini Coefficient is 1, it implies that all wealth of that country belongs to one person and everybody else is poor. The 0 value of Gini Coefficient implies that all people have exactly equal wealth. Practically, the Gini Coefficient value falls between 0 and 1 for all the countries.