GKToday

Quiz 74: General Knowledge of India for All Examinations

1. Bhandi was a chief secretary of which among the following Indian Kings?
[A] Samudragupta
[B] Chandragupta Vikramaditya
[C] Harshavardhan
[D] Skandgupta

Show Answer

Correct Answer: C [Harshavardhan]
Notes:
Bhandi was a leading noble of Kannauj and on advice of the political leaders of Kannauj; he offered the crown of Kannauj to Harsha after death of Grahavarmana. Bhandi was later described as one of the chief officers of Harsha. When Harsha chased Shashanka for release of his sister, through Bhandi only Harsha could know that his sister has been released and Shashanka has escaped
2. In Sangam age, the term ” Pillai” was used for which among the following?
[A] lenders
[B] farmers
[C] labours
[D] students

Show Answer

Correct Answer: D [students]
3. Consider the following rivers:
  1. Indus
  2. Brahamputra
  3. Ganga
  4. Godavari

Which among the following is the correct decreasing order of the above rivers in terms of their length?

[A] 1→2→3→4
[B] 2→1→3→4
[C] 3→1→4→2
[D] 2→3→1→4

Show Answer

Correct Answer: A [1→2→3→4]
4. India’s first Nobel Prize for Physics was claimed in 1930 by the renowned physicist Sir C.V. Raman for his work in which among the following fields?
[A] Particle Physics
[B] Optics
[C] Thermodynamics
[D] Quantum Mechanics

Show Answer

Correct Answer: B [Optics]
Notes:
In 1930, C.V. Raman became the first person from Asia to be awarded a Nobel Prize in any field of science. The date of the discovery, February 28, is now celebrated as National Science Day in India.
5. Which among the following was the main center of activity of Mother Teresa , where she served the cause of dying destitute, lepers and drug addicts?
[A] Angel’s Home
[B] Nirmal Hridaya
[C] Shanti Gram
[D] Jeevan Jyoti

Show Answer

Correct Answer: B [Nirmal Hridaya]
Notes:
Kalighat, the Home of the Pure Heart (Nirmal Hriday) is a home for the sick, destitute and the dying established by St. Mother Teresa in Kalighat, Kolkata, India.
6. Chandrashekhar Limit, postulated by Dr S. Chandrashekhar posts a limit of mass of which among the following?
[A] Neutron Star
[B] White Dwarf
[C] Steller Black Hole
[D] Young stellar object

Show Answer

Correct Answer: B [White Dwarf]
Notes:
In 1931, the astrophysicist Subrahmanyan Chandrasekhar theorised that a star would not form a stable white dwarf at the end of its life if its mass was greater than 1.44 times the solar mass (1.44 Ms). This is known as the Chandrasekhar limit, above which the white dwarf will explode as what is called a “Type 1a supernova”. This work fetched Chandrasekhar the Nobel Prize in 1983.
7. How many Prime Ministers of India have been awarded Bharat Ratna till date?
[A] 3
[B] 4
[C] 5
[D] 7

Show Answer

Correct Answer: D [7]
Notes:
So far Seven Prime Ministers of India have been awarded the Bharat Ratna. Atal Bihari Vajapayee is the seventh Prime Minister to receive the award, after (1) Jawaharlal Nehru, (2) Indira Gandhi, (3) Rajiv Gandhi, (4) Morarji Desai, (5) Lal Bahadur Shastri and (6) Gulzarilal Nanda
8. Who among the following was the first chairman of UPSC?
[A] Sir Ross Barker
[B] Sir David Petrie
[C] Sir Eyre Gorden
[D] Sir F.W. Robertson

Show Answer

Correct Answer: A [Sir Ross Barker]
Notes:
First Public Service Commission was established on October 1, 1926 under the Chairmanship of Sir Ross Barker.
UPSC is constitutional body which conducts the prestigious civil services examination to select IAS, IFS and IPS officers among others. It has been established under Article 315 of the Constitution and consists of a Chairman and ten Members; appointed and removed by President. The chairman and members of the Commission hold office for a term if six years or until they attain the age of 65 years, whichever is earlier
9. Atal Bihari Vajpayee was sworn in as India’s Prime Minister for how many times?
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4

Show Answer

Correct Answer: C [3]
Notes:
6 May 1996-01 June 1996,
19 March 1998 -13 October 1999 and
13 October 1999 – 22 May 2004
10. Before its name was shortened by the British into United Provinces in 1935, by which among the following names Modern Uttar Pradesh was known?
[A] United Provinces of Northern India
[B] Presidency of Agra and Allahabad
[C] United Provinces of Agra and Oudh
[D] United Provinces of Agra, Allahabad and Oudh

Show Answer

Correct Answer: C [United Provinces of Agra and Oudh]