Quiz 737: GK Questions for Karnataka Lokayukta Recruitment Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Karnataka Lokayukta Recruitment Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. The Portuguese built their first fortress in India at __?

[A] Cochin
[B] Goa
[C] Anjidiv
[D] Cannanore

Show Answer

Correct Answer: A [Cochin]
Notes:
The Portuguese build their first fortress in Cochin.
2. Which of the following Rajput clan does not belong to the Agnikula?

[A] Parmara
[B] Pratihara
[C] Chalukya
[D] Kachwaha

Show Answer

Correct Answer: D [Kachwaha]
Notes:
The four Rajput clans from Agnikunda are Chauhans, Chalukyas, Parmaras and Pratiharas.
3. Which among the following confers the “Equator Prize” to recognize outstanding community efforts to reduce poverty through the conservation and sustainable use of biodiversity?

[A] United Nations Environment Programme
[B] United Nations Development Programme
[C] World Food Organization
[D] World Bank

Show Answer

Correct Answer: B [United Nations Development Programme]
4. CBI Academy is located at:

[A] Ghaziabad
[B] Kolkata
[C] Mumbai
[D] Chennai

Show Answer

Correct Answer: A [Ghaziabad]
Notes:
Regional Training Centres at Kolkata, Mumbai and Chennai
5. Which of the following conditions is true for two vectors to be collinear?

[A] Equal magnitude
[B] Same Direction
[C] Acting along the parallel straight lines
[D] Both a and c

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Acting along the parallel straight lines]
Notes:
Two vectors are said to be collinear if they are acting along the parallel straight lines. The collinear vectors may or may not have equal magnitude.
6. Which of the following quantum numbers is represented by a period of the modern periodic table?

[A] Principal quantum number
[B] Azimuthal quantum number
[C] Magnetic quantum number
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: A [Principal quantum number]
Notes:
The Period in the modern periodic table indicates the value of ‘n’ (principal quantum number) for the outermost or valence shell.
7. What happens to a helium atom when it loses an electron?

[A] It becomes an alpha particle
[B] It becomes a negative helium Ion
[C] It becomes a positive Helium ion
[D] It becomes a proton

Show Answer

Correct Answer: C [It becomes a positive Helium ion]
Notes:
When a helium atom loses electrons, it get positive charge because the number of protons in the helium atom becomes greater than the number of electrons. When helium atom loses one electron it becomes positive ion with +1 charge.
8. Where is the National Institute of Agricultural Marketing located?

[A] Jaipur
[B] New Delhi
[C] Nagpur
[D] Hyderabad

Show Answer

Correct Answer: A [Jaipur]
Notes:
The National Institute of Agricultural Marketing (NIAM) is a national level institute set up by the Ministry of Agriculture, on 8 August 1988 in Jaipur, Rajasthan,to cater to the needs of agricultural marketing personnel and to offer specialized Training, Research, Consultancy and Education in Agricultural Marketing in India and South East Asian countries.
9. Which of the following states is famous for weaving carpets?

[A] Sikkim
[B] Kashmir
[C] Tamil Nadu
[D] Odisha

Show Answer

Correct Answer: B [Kashmir]
Notes:
The origin of hand knotted carpets locally known as “Kal baffi” dates back to 15th century after which it progressively attained the high degree of perfection. It was in to Kashmir to train the local inhabitants. In Kashmir, carpet designs are identified by the names of carpet weaving centres in Iran such as Kirman, Kashan, Meshad, Ardabil, etc.
10. Who among the following with Mahatma Gandhi signed Poona Pact?

[A] Muhammad Ali Jinnah
[B] Lord Irwin
[C] Subhash Chandra Bose
[D] B.R Ambedkar

Show Answer

Correct Answer: D [B.R Ambedkar]
Notes:
Poona Pact was an agreement between Dr. Bhimrao Ambedkar and Mahatma Gandhi signed on September 24, 1932.
Share