GKToday

Quiz 72: General Knowledge for Banking and SSC Examinations

1. Mars appears red because of presence of the following compounds on its surface?
[A] Copper Oxide
[B] Iron Oxide
[C] Copper Sulphide
[D] Magnesium Oxide

Show Answer

Correct Answer: B [Iron Oxide]
Notes:
Mars is known as the red planet because it looks red from Earth. The reddish color comes from the high concentration of iron oxide compounds—that is, rust—in the rocks of the Martian surface
 
2. Who among the following was the immediate successor of Guru Nanak?
[A] Guru Angad
[B] Guru Arjun
[C] Guru Amardas
[D] Guru Ramdas

Show Answer

Correct Answer: A [Guru Angad]
3. Surdas was a disciple of which among the following?
[A] Ramanujacharya
[B] Ramananda
[C] Vallabhacharya
[D] Gyaneshwar

Show Answer

Correct Answer: C [Vallabhacharya]
4. During the reign of Krishnadev Raya which of the following famous temples were built in Vijaynagar empire?
[A] Hampi
[B] Hazura
[C] Belgaum
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: B [Hazura]
5. In which year, Raja Ram Mohan Roy established the “Atmiya Sabha” a precursor in the socio-religious reforms in Bengal?
[A] 1812
[B] 1815
[C] 1823
[D] 1826

Show Answer

Correct Answer: B [1815]
6. Treaty of Yandabu was signed after which among the following?
[A] First Anglo-Burmese War
[B] Second Anglo-Burmese War
[C] Anglo-Bhutanese War
[D] Third Anglo Afghan war

Show Answer

Correct Answer: A [First Anglo-Burmese War]
7. Which among the following don’t come under the purview of Right to Education?
[A] Government Schools
[B] Private Schools
[C] Madrasas
[D] Government schools funded by Private Funds

Show Answer

Correct Answer: C [Madrasas]
8. In which state is located the Jongsong Peak?
[A] Sikkim
[B] West Bengal
[C] Manipur
[D] Nagaland

Show Answer

Correct Answer: A [Sikkim]
9. The growers of which among the following commodities in India are awarded with Prof. K M Chandy Memorial Award in India?
[A] Coffee
[B] Coconut
[C] Rubber
[D] Cocoa

Show Answer

Correct Answer: C [Rubber]
Notes:
The Rubber Board of India (located Kottyam, Statutory Body , established by Rubber Act) has decided to honor the best rubber growers with Prof. K M Chandy Memorial Award.
10. The “Peninsula Shield Force” is active in which region of the earth?
[A] South East Asia
[B] Africa
[C] Middle East
[D] South America

Show Answer

Correct Answer: C [Middle East]
Notes:
Peninsula Shield Force is the military side of the Gulf Cooperation Council or GCC, which intends to deter, and respond to, military aggression against any of the GCC member countries: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates.