GKToday

Quiz 70 : GK for SSC Examinations

1. A Rajya Sabha member is elected for a term which extends _____?
[A] 3 years
[B] 4 years
[C] 5 years
[D] 6 years

Show Answer

Correct Answer: D [6 years]
Notes:
Rajya Sabha has an indefinite term and not subject to dissolution (Article 83.1). The term of an Individual Rajya Sabha member is 6 years and one third of its members retire every two years, in accordance with the rules as prescribed by the parliament of India.
 
2. In 1906, at the founding session of all India Muslim League in Dhaka, who became the first president of the party ?
[A] Nawab Salimullah Khan
[B] Khwaja Abdul Ghani
[C] M. Shamsher Ali
[D] Muhammad Ali Bogra

Show Answer

Correct Answer: A [Nawab Salimullah Khan]
3. The spiritual guru Gadadhar Chattopadhyay is best known with which among the following names ?
[A] Upendranath Brahmachari
[B] Ramakrishna Paramahamsa
[C] Sri Arubindo
[D] Swami Prabhupad

Show Answer

Correct Answer: B [Ramakrishna Paramahamsa]
4. Stapes, the smallest and the lightest bone in human body, is the part of which organ ?
[A] Ear
[B] Nose
[C] Neck
[D] hand

Show Answer

Correct Answer: A [Ear]
Notes:
An adult human has 206 bones while a new born baby has 300 bones. 94 bones fuse as a baby grows. The total number of bones in human skull is 29. The face of a man is made up of 14 bones. Largest and longest bone is femur (thigh bone).The shortest bone in the human body is stapes or stirrup bone in the middle ear.
 
5. Jayamkondam in Tamil Nadu is famous for which among the following minerals?
[A] Bauxite
[B] Lignite
[C] Calcite
[D] Magnesite

Show Answer

Correct Answer: B [Lignite]
6. Who among the following is the author of the book ‘A Brief History of Time’ ?
[A] Stephen Hawking
[B] Harry Kroto
[C] John Gurdon
[D] Bruno Rossi

Show Answer

Correct Answer: A [Stephen Hawking]
7. For the popularization of Science, which of the following agency of awards the Kalinga Prize ?
[A] World Economic Forum
[B] UNESCO
[C] International Science Congress
[D] Ministry of Science & Technology, Government of India

Show Answer

Correct Answer: B [UNESCO]
Notes:
The UNESCO Kalinga Prize is given to a person(s) who make outstanding contribution to the interpretation of science and technology to the general public. The prize was established in 1951 by United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO), with a generous grant from Mr Biju Patnaik, the founder-president of the Kalinga Foundation Trust. The biennial award is jointly financed by the Government of India through the Ministry of Science and Technology, Odisha government and Kalinga Foundation Trust.
8. Which ancient Indian physician is known as the ‘Father of Surgery’?
[A] Charaka
[B] Sushruta
[C] Nagarjuna
[D] Vagbhatta

Show Answer

Correct Answer: B [Sushruta]
9. Who presided over the first session of the All India Trade Union Congress in 1920 ?
[A] Purshottam Das Tandon
[B] Lala Lajpat Rai
[C] Kasturbhai Lalbhai
[D] Govind Vallabh Pant

Show Answer

Correct Answer: B [Lala Lajpat Rai]
Notes:
On October 31, 1920, the first session of the All India Trade Union Congress was held at Bombay under Lala Lajpat Roy, thus marking the beginning of AITUC.
10. On which planet, due to its clockwise (east to west) rotation on the axis, the Sun rises in the west and sets in the east ?
[A] Mercury
[B] Venus
[C] Earth
[D] Mars

Show Answer

Correct Answer: B [Venus]
Notes:
Venus rotates on its polar axis backwards compared to Earth, so a Venus sunrise occurs in the west and sunset in the east.