GKToday

Quiz 668: Ancient Indian History GK for All Exams

1. Which of the following is not an event in ancient Indian history in BC era?
[A] Foundation of the Indo-Greek empire
[B] Beginning of Vikram samvat Era
[C] Fourth Buddhist Council
[D] Hathigumpha inscription by Kharvela

Show Answer

Correct Answer: C [ Fourth Buddhist Council]
Notes:
Foundation of the Indo-Greek empire by Demetrius in 182 BC. Beginning of Vikram samvat Era in 58BC by Vikramaditya of Ujjain. Fourth Buddhist Council was held in Kundalvana, Kashmir in 72 AD under the patronage of Kushan king Kanishka. The King Kharavela of Kalinga left Hathigumpha inscription in around 50BC. So correct answer would be C.
2. Which of the following was most probably the first metal to be used in India?
[A] Iron
[B] Copper
[C] Gold
[D] Silver

Show Answer

Correct Answer: B [ Copper ]
Notes:
The earliest historic evidences of use of metal are of Chalcolithic Age or Stone-Copper Age, which covered the period from 1800 to 800 BC. This period was marked by the use of copper (the first metal to be used in India) as well as stone.
3. The Jorwe culture of ancient India has been named after site of the same name in which of the following states?
[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Karnataka
[D] Maharashtra

Show Answer

Correct Answer: D [ Maharashtra]
Notes:
Jorwe Ware Culture is named after site of the same name in Maharashtra. This culture dates between 1600 to 1000 BC. The key features of this culture include red pottery, generally with matt surface bearing paintings in black.
4. Which of the following terms is not associated with a tool tradition of ancient India / World?
[A] Mousterian
[B] Acheulean
[C] Oldowan
[D] Grotian

Show Answer

Correct Answer: D [ Grotian ]
Notes:
The Mousterian refers to a techno-complex (archaeological industry) of flint lithic tools associated primarily with Neanderthals. Acheulean refers to the ancient industry of stone tool manufacture characterized by distinctive oval and pear-shaped “hand-axes” associated with Homo erectus and related species. Oldowan is the oldest-known stone tool industry and dates back as far as 2.5 million years ago. The term Grotian is related to international law and does not related to ancient stone tool industries.
5. In stone age, the Microliths were most commonly found in which of the following ages?
[A] Paleolithic
[B] Mesolithic
[C] Neolithic
[D] Chalcolithic

Show Answer

Correct Answer: B [ Mesolithic ]
Notes:
Microliths were most commonly found in Mesolithic era.
6. Which of the following is a correct statement about Indus Valley Civilization?
[A] Both Harappa and Mohejodero are is located on the banks of Indus River
[B] Both Chanhudaro and Kalibangan were located within the boundaries of present day Rajasthan.
[C] Both Surkotada and Dholavira are located in Katch of Gujarat
[D] Lothal site was located on bank of Narmada river

Show Answer

Correct Answer: C [ Both Surkotada and Dholavira are located in Katch of Gujarat]
Notes:
Mohenjodero was located on banks of river Indus. Harappa on Ravi. Chanhudaro is in Pakistan now. Lothal was on mouth of Gulf of Cambay.
7. Which of the following is not a correct statement about Buddhist Canonical literature?
[A] Abhidhamma Pitaka was compiled in third Buddhist Council
[B] Digha Nikaya is a part of the Sutta Pitaka
[C] Vinaya Pitaka primarily deals with monastic rules for monks and nuns
[D] Sutta Pitaka deals with philosophy and psychology and lays down methods for training the mind.

Show Answer

Correct Answer: D [ Sutta Pitaka deals with philosophy and psychology and lays down methods for training the mind. ]
Notes:
Abhidhamma Pitaka is the third and latest of the Pali canonical texts recognized in the early Buddhist Theravāda tradition. Its compilation is dated to the third Buddhist Council, held during the reign of the Mauryan emperor Asoka, that is, c. third century BCE. The text focuses on philosophy and psychology and lays down methods for training the mind.
8. Which of the following rulers were closely associated with Yuehzhi nomadic people?
[A] Shaka
[B] Kushana
[C] Pahalva
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: B [ Kushana ]
Notes:
The term Yuehzhi refers to nomadic people originally living in northwest China who moved to Central Asia in circa second century BC. The Kushana were a branch of these people, who reached the subcontinent in circa first century BCE.
9. Which of the following ancient Indian sages did not make substantial contribution to the YOGĀCĀRA (Yogachara) philosophical tradition?
[A] Vasubandhu
[B] Dinnaga
[C] Dharmakirti
[D] Nagarjuna

Show Answer

Correct Answer: D [ Nagarjuna ]
Notes:
YOGĀCĀRA is a Buddhist philosophical tradition that emphasized idealism. The earliest known text of the school is the Mahāyānasūtrālam kāra attributed to Asanga (c. fifth century CE). Others who contributed to the tradition included Vasubandhu, Dinnāga and Dharmakīrti.
10. Vindhyashakti was founder of which of the following dynasties in ancient India?
[A] Vakataka
[B] Kakatiya
[C] Kalachuri
[D] Chalukyas of Badami

Show Answer

Correct Answer: A [Vakataka ]
Notes:
Vindhyashakti (c. 250 – c. 270 CE) was the founder of the Vakataka dynasty. His name is derived from the name of the goddess Vindhya.