GKToday

Quiz 665: Miscellaneous GK for All Examinations

1. The Australia group was established to control the spread of which of the following?
[A] Ballistic Missiles
[B] Nuclear Weapons
[C] Chemical and Biological Weapons
[D] Nuclear, Chemical and Biological Weapons

Show Answer

Correct Answer: C [ Chemical and Biological Weapons ]
Notes:
The Australia Group is an informal group of countries established in 1985 (after the use of chemical weapons by Iraq in 1984) to help reduce the spread of chemical and biological weapons by monitoring and controlling the spread of technologies required to produce them.
2. Which of the following is NOT related to the World Trade Organization (WTO)?
[A] Multifiber Agreement
[B] General Agreement on Trade and Services
[C] Multilateral Agreement on Investment
[D] Agreement on Agriculture

Show Answer

Correct Answer: C [ Multilateral Agreement on Investment ]
Notes:
The basic functioning of WTO depends upon: 1. Multifiber Agreement (MFA) 2. Agreement on Agriculture (AoA), Trade Related Investment Measures (TRIMS), Trade Related Intellectual Property Right (TRIPS), General Agreement on Trade and Services (GATS). Multilateral Agreement on Investment is among OECD countries.
3. The Berne convention was pioneer convention in the field of __?
[A] protection of wildlife
[B] protection of victims of wars
[C] protection of intellectual property rights
[D] protection of human rights

Show Answer

Correct Answer: C [ protection of intellectual property rights ]
Notes:
In 1886, copyright entered the international arena with the Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works.
4. India’s efforts to provide education to millions of Africans using internet technology will come under which of the following?
[A] Track-I diplomacy
[B] Track-II diplomacy
[C] Track-III diplomacy
[D] Track-IV diplomacy

Show Answer

Correct Answer: D [ Track-IV diplomacy ]
Notes:
Track IV Diplomacy involves socio-cultural, scientific, environmental and educational programmes between two states.
5. Bikini Day is observed in which of the following countries?
[A] Japan
[B] United States
[C] Canada
[D] France

Show Answer

Correct Answer: A [ Japan ]
Notes:
Bikini Day is observed in Japan in memory of the victims of the hydrogen bomb explosion on March 1, 1954. It is so named because radioactive ashes from the US explosion fell on fishing vessels in the vicinity of Bikini Atoll, where the explosion took place.
6. The shortest war recorded in history between two sovereign powers was between__?
[A] UK and France
[B] Denmark and UK
[C] UK and Zanzibar
[D] Italy and France

Show Answer

Correct Answer: C [ UK and Zanzibar ]
Notes:
The shortest-ever war in recorded history was that between the United Kingdom and Zanzibar (which is now a part of Tanzania) from 9.02 a.m. to 9.40 a.m. on August 27, 1896. The UK battle fleet under Rear-Admiral Harry Holdsworth Rawson (1843-1910) delivered an ultimatum to the self- appointed Sultan of Zanzibar, Said Khalid, to evacuate his palace and surrender. This was not forthcoming until after 38 minutes of bombardment.
7. Who was the first Indian in independent India to have won a medal in an individual Olympic event ?
[A] Dhyanchand
[B] K D Jadhav
[C] Prithipal Singh
[D] Harishchandra Birajdar

Show Answer

Correct Answer: B [ K D Jadhav ]
Notes:
Khashaba Dadasaheb Jadhav (1926-1984) won a bronze medal at the 1952 Summer Olympics in Helsinki in wrestling and was one of the first athletes from India to win a medal in the Olympics.
8. Who defined democracy as a “Government of the people, by the people and for the people”?
[A] Abraham Lincoln
[B] Plato
[C] Aristotle
[D] Ruskin

Show Answer

Correct Answer: A [ Abraham Lincoln ]
Notes:
Democracy was defined as a “Government of the people, by the people and for the people” by Abraham Lincoln.
9. Which of the following is the official language in Argentina?
[A] Portuguese
[B] French
[C] Spanish
[D] Dutch

Show Answer

Correct Answer: C [ Spanish ]
Notes:
Spanish is official language in around 20 countries including Argentina, Bolivia, Chile Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Equatorial Guinea, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Spain, Uruguay and Venezuela.
10. The dispute over Shatt-al-Arab region gave way to which of the following wars in modern world history?
[A] Arab–Israeli conflict
[B] Iran-Iraq War
[C] Russo-Persian War
[D] Gulf War

Show Answer

Correct Answer: B [ Iran-Iraq War ]
Notes:
Shatt-al-Arab region was the main issue of conflict in Iran-Iraq war.