GKToday

Quiz 664: General Knowledge for All Examinations

1. Which of the following is the poorest conductor of heat in comparison to other options?
[A] Silver
[B] Copper
[C] Lead
[D] Mercury

Show Answer

Correct Answer: C [ Lead ]
Notes:
Silver is best conductor of heat while among metals lead is poorest conductor of heat. Cooper and aluminum are good conductor while mercury is a poor conductor.
2. Which of the following is not a correct statement about Bitumen?
[A] It’s a mixture of highly condensed polycyclic aromatic compounds
[B] Its is soluble in Carbon Disulphide
[C] SARA analysis is used to determine bitumen chemistry
[D] All of above are correct statements

Show Answer

Correct Answer: D [ All of above are correct statements ]
Notes:
Bitumen is a mixture of organic liquids that are highly viscous, black, sticky, soluble in carbon disulfide and composed of highly condensed polycyclic aromatic hydrocarbons.
3. Which of the following regions can be safely called the belt of Doldrums?
[A] Polar region
[B] Sub-tropical region
[C] Temperate region
[D] Equatorial region

Show Answer

Correct Answer: D [ Equatorial region ]
Notes:
Equatorial region – Doldrums or equatorial belt of calms, area around the earth centered slightly north of the equator between the two belts of trade winds. The large amount of solar radiation that arrives at the earth in this area causes intense heating of the land and ocean. This heating results in the rising of warm, moist air; low air pressure; cloudiness; high humidity; light, variable winds; and various forms of severe weather, such as thunderstorms and squalls. Hurricanes originate in this region. The doldrums are also noted for calms, periods when the winds disappear, trapping sailing vessels for days or weeks.
4. Which of the following statements is not correct?
[A] Rice is a commercial crop in Odisha
[B] Coffee is an important plantation crop in Karnataka
[C] Groundnut is a major Kharif crop in Gujarat
[D] Meghalaya is a major pineapple producing states of India

Show Answer

Correct Answer: A [ Rice is a commercial crop in Odisha ]
Notes:
Rice is a commercial crop in Haryana and Punjab, but in Odisha, it is a subsistence crop. Groundnut is a Kharif crop and accounts for about half of the major oilseeds produced in the country. Meghalaya is one of the major pineapple (Ananas comosus (L.)) producing states of India. Kindly note that most cultivation of rice in West Bengal is also example of subsistence cropping.
5. Which of the following is not an equatorial crop?
[A] Coconut
[B] Rubber
[C] Oil Palm
[D] Banana

Show Answer

Correct Answer: D [ Banana ]
Notes:
Banana is not an equatorial crop. The major examples of Equatorial crops include Rubber, Cocoa, Pepper, Coconut, Oil palm, betel nut etc
6. Which of the following organizations creates the topographical maps of India ?
[A] Geological survey of India
[B] Survey of India
[C] Geographical survey of India
[D] None of Them

Show Answer

Correct Answer: B [ Survey of India ]
Notes:
The Survey of India is responsible for all topographic control, surveys and mapping of India.
7. The invention of “swarm intelligence” has been possible because of which of the following branches of science?
[A] Phenology
[B] Phrenology
[C] Bionomics
[D] Bionics

Show Answer

Correct Answer: D [ Bionics ]
Notes:
Phenology is the study of periodic plant and animal life cycle events and how these are influenced by seasonal and interannual variations in climate, as well as habitat factors. Phrenology is primarily focused on measurements of the human skull, based on the concept that the brain is the organ of the mind, and that certain brain areas have localized, specific functions or modules. Bionomics is the branch of biology concerned with the relations between organisms and their environment. Bionics is the application of biological methods and systems found in nature to the study and design of engineering systems and modern technology.
8. Which of the following is an example of Piedmont plateau?
[A] Tibetan Plateau
[B] Bolivian Plateau
[C] Malwa Plateau
[D] Ladakh plateau

Show Answer

Correct Answer: C [ Malwa Plateau ]
Notes:
A Piedmont plateau has a mountain on one side. Malwa plateau is a Piedmont plateau. Other examples of such plateaus are Patagonian plateau in Argentina, Piedmont plateau in America etc. types of plateaus
9. The ancient port-site of Godavaya is located in which country?
[A] Malaysia
[B] Indonesia
[C] Myanmar
[D] Sri Lanka

Show Answer

Correct Answer: D [ Sri Lanka ]
Notes:
Godavaya is an ancient port trade site on southern coast of Sri Lanka.
10. Which of the following crop types are affected generally positively by western disturbances in India?
[A] Rabi Crop
[B] Kharif Crop
[C] Zaid Crop
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: A [Rabi Crop]
Notes:
Western Disturbances are important to the development of the Rabi crop in the northern subcontinent, which includes the locally important staple wheat.