GKToday

Quiz 661: Indian Art and Culture for SSC Examinations

1. Shaphee Lanphee, a traditional textile fabric, is a GI product from which of the following states?
[A] Assam
[B] Manipur
[C] Jammu & Kashmir
[D] Andhra Pradesh

Show Answer

Correct Answer: B [Manipur]
Notes:
Shaphee Lanphee is a traditional textile fabric woven and embroidered by Meitei women of Manipur. The fabric was, in the past, presented as a gift of honour (Mana Phee) to the soldiers for their bravery in a successful war, and to the praise-worthy chiefs of the Nagas of Manipur by the king of Manipur. 
2. Raut Nacha is folk dance performed mainly by the tribal communities of which state?
[A] Rajasthan
[B] Jammu & Kashmir
[C] Assam
[D] Chhattisgarh

Show Answer

Correct Answer: D [Chhattisgarh]
Notes:
Raut Nacha is a ceremonial dance performed mainly by the tribal community of Chhattisgarh. It is performed during the “dev udhni ekadashi”, after the Diwali festival. It is mainly performed by Yaduvanshis. The dance form carries with itself sacred mythological and religious traditions.
3. Bobbili veena, also known as Saraswathi Veena or the Ekanda Veena, is a large plucked string instrument used in Carnatic classical music. It is made from which of the following trees?
[A] Sandalwood
[B] Jackwood
[C] Bamboo
[D] Rosewood

Show Answer

Correct Answer: B [Jackwood]
Notes:
Bobbili veena, also known as Saraswathi Veena or the Ekanda Veena, is a large plucked string instrument used in Carnatic classical music. It is carved from a single piece of Jackwood. Jackwood is a rainforest tree.
4. Ghumura is an ancient folk dance that originated in which of the following states?
[A] Odisha
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Karnataka

Show Answer

Correct Answer: A [Odisha]
Notes:
Ghumura is an ancient folk dance that originated from Odisha. As per ancient mythological texts, Ghumura was a war dance of the Gods and Demons. Over the course of time, Ghumurawas imbibed into performing arts and entertainment in Odisha.
5. Which of the following is not a classical dance of India?
[A] Kathak
[B] Sattriya
[C] Manipuri
[D] Bhangra

Show Answer

Correct Answer: D [Bhangra]
Notes:
The Sangeet Natak Akademi recognizes Bharatnatyam, Kathak, Kuchipudi, Odishi, Kathakali, Sattriya, Manipuri and Mohiniyattam as classical dances in India.
6. Which of the following is not present in the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage of India?
[A] Kalbelia
[B] Yoga
[C] Maach
[D] Ramlila

Show Answer

Correct Answer: C [Maach]
Notes:
Maach is a form of folk theatre from the Malwa region of the Indian state of Madhya Pradesh.  It is said to have originated from the Khyal theatre form of Rajasthan. It is not present in the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage. 
7. In which of the following paintings, a paste made of Zinc Oxide and Arabic Gum called “gesso paste” is used?
[A] Tanjore painting
[B] Madhubani painting
[C] Pattachitra
[D] Mysore painting

Show Answer

Correct Answer: D [Mysore painting

]

Notes:
Mysore painting is an important form of classical South Indian painting that originated in the town of Mysore in Karnataka. These paintings are known for their elegance, muted colours and attention to detail.
8. This temple is 150 year old temple situated in Kavi Kamboi in Gujarat. It is flanked by the Arabian Sea on one side and the Bay of Cambay on the other. The Shivalinga present here can be seen only during low-tide hours. In the above given description, which temple is being talked about?
[A] Somnath temple
[B] Stambheshwar Mahadev temple
[C] Dwarkadhish temple
[D] Nageshwar Temple

Show Answer

Correct Answer: B [Stambheshwar Mahadev temple]
Notes:
Stambheshwar Mahadev temple is 150 year old temple situated in Kavi Kamboi in Gujarat. It is flanked by the Arabian Sea on one side and the Bay of Cambay on the other. The Shivalinga present here can be seen only during low-tide hours.
9. Which of the following is not a variety of mango?
[A] Banganapalle
[B] Alphonso
[C] Sindhoora
[D] Red Dacca

Show Answer

Correct Answer: D [Red Dacca]
Notes:
Red Dacca is a variety of banana with reddish-purple skin. Others are varieties of mango found in India.
10. The Bhimbetka rock shelters are an archaeological site of the Palaeolithic period. It is located in which state?
[A] Gujarat
[B] Madhya Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Jharkhand

Show Answer

Correct Answer: B [Madhya Pradesh]
Notes:
The Bhimbetka rock shelters are an archaeological site of the Palaeolithic, exhibiting the earliest traces of human life on the Indian Subcontinent. It is located in the Raisen District in the Indian state of Madhya Pradesh, near Abdullaganj town and inside the Ratapani Wildlife Sanctuary.