GKToday

Quiz 658: Indian and World Geography for SSC Examinations

1. Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN) is a space probe developed to study the atmosphere of Mars. It has been developed by _?
[A] Indian Space Research Organisation (ISRO)
[B] China National Space Administration (CNSA)
[C] National Aeronautics and Space Administration (NASA)
[D] Russian Federal Space Agency (RFSA)

Show Answer

Correct Answer: C [National Aeronautics and Space Administration (NASA)]
Notes:
Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN) is a space probe developed & designed by NASA to study the atmosphere of Mars. It was launched on November 18, 2013, and entered orbit around Mars on around Mars on September 21, 2014.
2. Which of the following was the first planet to have its motions plotted across the sky during the second millennium BC?
[A] Mars
[B] Venus
[C] Jupiter
[D] Saturn

Show Answer

Correct Answer: B [Venus]
Notes:
Venus was the first planet to have its motions plotted across the sky, as early as the second millennium BC.
3. Which of the following statements is incorrect about the Planet Mars?
[A] It has two permanent polar ice caps
[B] After the Moon, it is the brightest object in our night sky
[C] Liquid water cannot exist on the surface of Mars due to low atmospheric pressure
[D] Mars is less dense than Earth

Show Answer

Correct Answer: B [After the Moon, it is the brightest object in our night sky]
Notes:
Second statement is incorrect because Venus is the second brightest object in our night sky after Moon.
4. Which of the following was the first planet in the solar system to be visited by a Spacecraft?
[A] Mercury
[B] Venus
[C] Mars
[D] Jupiter

Show Answer

Correct Answer: B [Venus]
Notes:
Venus was the first planet beyond Earth visited by a spacecraft (Mariner 2 in 1962), and the first to be successfully landed on (by Venera 7 in 1970). 
5. Which of the following countries does not share its border with Black Sea?
[A] Georgia
[B] Bulgaria
[C] Belarus
[D] Turkey

Show Answer

Correct Answer: C [Belarus]
Notes:
The Black Sea is an inland sea located between far-southeastern Europe and the far-western edges of the continent of Asia and the country of Turkey. It’s bordered by Turkey, and by Bulgaria, Romania,Ukraine, Russia and Georgia.
6. Which of the following straits connect Mediterranean Sea to the Atlantic Ocean?
[A] Strait of Hormuz
[B] Strait of Gibraltar
[C] Bosporus Strait
[D] Dover Strait

Show Answer

Correct Answer: B [Strait of Gibraltar]
Notes:
The Mediterranean Sea is connected to the Atlantic Ocean by the Strait of Gibraltar in the west and to the Sea of Marmara and the Black Sea, by the Dardanelles and the Bosporus respectively, in the east.
7. India shares land borders with how many countries?
[A] Six
[B] Seven
[C] Eight
[D] Nine

Show Answer

Correct Answer: B [Seven]
Notes:
India has 15106.7 Km of land border running through 92 districts in 17 States and a coastline of 7516.6 Km touching 13 States and Union Territories (UTs). India shares land borders with seven neighbouring countries viz. Pakistan, Bangladesh, China, Nepal, Myanmar, Bhutan and Afghanistan.
8. Which of the following countries is not larger than India in terms of geographical area?
[A] Australia
[B] Brazil
[C] Canada
[D] Indonesia

Show Answer

Correct Answer: D [Indonesia]
Notes:
In terms of area, India ranks seventh in the world after Russia, Canada, US, China, Australia and Brazil.
9. Which Indian state share the longest land border which Bhutan?
[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Arunachal Pradesh
[D] West Bengal

Show Answer

Correct Answer: A [Assam]
Notes:
The Bhutan-India Border is the international boundary between the Kingdom of Bhutan and the Republic of India. The border is 699 km long, and adjoins the Indian states of Assam (267km), Arunachal Pradesh (217km), West Bengal (183km), and Sikkim (32km).
10. Khardung La mountain pass is located in which Indian state?
[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Jammu & Kashmir
[D] Sikkim

Show Answer

Correct Answer: C [Jammu & Kashmir]
Notes:
Khardung La is a mountain pass in the Ladakh region of the Indian state of Jammu and Kashmir.