GKToday

Quiz 657: Indian History for SSC Examinations

1. Jorwe culture, a Chalcolithic culture, was first discovered in which of the following states of India?
[A] Maharashtra
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Jammu & Kashmir

Show Answer

Correct Answer: A [Maharashtra]
Notes:
Jorwe is a village and an archaeological site located on the banks of the Godavari River in Ahmednagar district of Maharashtra. This site was first was excavated in 1950-51 under the direction of Hasmukh Dhirajlal Sankalia and Shantaram Bhalchandra Deo.
2. At which of the following Harappan sites, terracotta female figures were discovered?
[A] Mohenjo-daro
[B] Kot Bala
[C] Kot Diji
[D] Khirasara

Show Answer

Correct Answer: A [Mohenjo-daro]
Notes:
Mohenjo-daro is an archaeological site in the province of Sindh, Pakistan. Built around 2500 BCE, it was one of the largest settlements of the ancient Indus Valley civilization. Various discoveries at Mohenjo-daro include- Great Bath (the biggest bath ghat), Great granary, Bronze dancing girl, Bearded man, terracotta toys, Bull seal, Pashupati seal, three cylindrical seals of the Mesopotamian type, a piece of woven cloth.
3. The Neolithic sites Kuchai and Golbai Sasan are located in which Indian state?
[A] Maharashtra
[B] Bihar
[C] Odisha
[D] Madhya Pradesh

Show Answer

Correct Answer: C [Odisha]
Notes:
The Neolithic sites in Odisha include Kuchai in Mayurbhanj district, and the recently excavated site of Golbai Sasan on the banks of Mandakini River.
4. The Nitisara of Kamandaka, also known as the Kamandakiya-Nitisara, was composed during the period of:
[A] Satavahana dynasty
[B] Gupta dynasty
[C] Kalachuri dynasty
[D] Nanda dynasty

Show Answer

Correct Answer: B [Gupta dynasty]
Notes:
The Nitisara of Kamandaka, also known as the Kamandakiya-Nitisara, was composed during the period of Gupta Dynasty. It was based on Kautilya’s Arthashastra
5. Kamal-ud-Din Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited which Indian city during early 1440s?
[A] Surat
[B] Calicut
[C] Chennai
[D] Chinsurah

Show Answer

Correct Answer: B [Calicut]
Notes:
Calicut is a metropolitan city in the state of Kerala in southern India on the Malabar Coast. Kamal-ud-Din Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi visited Calicut in early 1440s. He wrote a narrative of what he saw in Calicut which is valuable as information on Calicut’s society and culture.
6. Which of the following rulers earned the title of Purvapaschima Samudradhishavara?
[A] Samudragupta
[B] Karikala Chola

[C] Harihara I
[D] Parantaka-I

Show Answer

Correct Answer: C [Harihara I]
Notes:
Harihara-I of Vijayanagara Kingdom gained control over most of the area south of the Tungabhadra River and earned the title of Purvapaschima Samudradhishavara (“master of the eastern and western seas”). 
7. Which of the following rulers died in the Kalinjar Fort situated in the Baghelkhand region of central India?
[A] Mahmud of Ghazni
[B] Sher Shah Suri
[C] Humayun
[D] Jahangir

Show Answer

Correct Answer: B [Sher Shah Suri]
Notes:
Kalinjar Fort is situated in the Baghelkhand region of central India. It is the place where Sher Shah Suri met his death in 1545. 
8. The Treaty of Seringapatam is associated with which of the following wars?
[A] Second Anglo-Maratha War
[B] Third Anglo-Mysore War
[C] Third Anglo-Maratha War
[D] Fourth Anglo–Mysore War

Show Answer

Correct Answer: B [Third Anglo-Mysore War]
Notes:
The Treaty of Seringapatam was signed on 18 March 1792 at the end of the Third Anglo-Mysore War. Its signatories included Lord Cornwallis on behalf of the British East India Company, representatives of the Nizam of Hyderabad and the Maratha Empire, and Tipu Sultan, the ruler of Mysore.
9. Which of the following statements is incorrect about the Poona Pact?
[A] It was the agreement between Jawaharlal Nehru and Dr. B R. Ambedkar
[B] The depressed classes agreed to adhere to the principle of Joint Electorate
[C] Seats were to be allotted to the depressed classes in the provincial legislatures
[D] It provided for adequate representation of the depressed classes in the civil services

Show Answer

Correct Answer: A [It was the agreement between Jawaharlal Nehru and Dr. B R. Ambedkar]
Notes:
First statement is incorrect because Poona Pact was an agreement between Mahatma Gandhi and Dr. B R.  Ambedkar 
10. Mahad Satyagraha was led by:
[A] Mahatma Gandhi
[B] Dr. B. R. Ambedkar
[C] Acharya Vinoba Bhave
[D] Bal Gangadhar Tilak

Show Answer

Correct Answer: B [Dr. B. R. Ambedkar ]
Notes:
Mahad Satyagraha was a Satyagraha led by Dr. B. R. Ambedkar on 20 March 1927 to allow untouchables to use water in a public tank in Mahad (currently in Raigad district), Maharashtra, India.