GKToday

Quiz 655: Modern Indian History for SSC Examinations

1. At which of the following places was the first ever European township constructed in India?
[A] Kochi
[B] Chinsurah
[C] Surat
[D] Chennai

Show Answer

Correct Answer: A [Kochi]
Notes:
Fort Kochi in Ernakulam district of Kerala is the first European township in India. It is a water-bound region toward the south-west of the mainland Kochi.
 
2. Which of the following kingdoms granted the “Golden Farman” to Holland to trade freely in the state?
[A] Hyderabad
[B] Bijapur
[C] Golkunda
[D] Ahmednagar

Show Answer

Correct Answer: C [Golkunda]
Notes:
In 1632, the English obtained the Golden Farman with the right to trade in the kingdom of Golkunda for a fixed duty of 500 PAGODAS a year.  
3. Treaty of Salbai is associated with which of the following wars?
[A] First Anglo–Mysore War
[B] First Anglo-Maratha War
[C] Second Anglo-Maratha War
[D] Second Anglo-Mysore War

Show Answer

Correct Answer: B [First Anglo-Maratha War]
Notes:
The Treaty of Salbai was signed on May 17, 1782, by representatives of the Maratha Empire and the British East India Company after long negotiations to settle the outcome of the First Anglo-Maratha War. Under its terms, the Company retained control of Salsette and Broach and acquired guarantees that the Marathas would defeat Hyder Ali of Mysore and retake territories in the Carnatic.
4. The Battle of Buxar was fought between British East India Company and:
[A] Mir Qasim
[B] Saadat Ali Khan II
[C] Ali Vardi Khan
[D] Siraj ud-Daulah

Show Answer

Correct Answer: A [Mir Qasim]
Notes:
The Battle of Buxar was fought on 22 October 1764 between the forces under the command of the British East India Company led by Hector Munro and the combined armies of Mir Qasim, the Nawab of Bengal; the Nawab of Awadh; and the Mughal Emperor Shah Alam II.
5. Which of the following is also known as Magna Carta of Indian Education?
[A] Wood’s Despatch
[B] Sadler Commission
[C] Indian Universities Act 1904
[D] Raleigh commission

Show Answer

Correct Answer: A [Wood’s Despatch ]
Notes:
Sir Charles Wood was the President of the Board of Control of the English East India Company. He had an important effect on spreading education in India when in 1854 he sent a despatch to Lord Dalhousie, the then Governor-General of India. He suggested that Primary Schools Must Adopt vernacular languages, High school must adopt Anglo Vernacular Language and on College Level English medium for education. This is known as Wood’s despatch.
 
6. Which Viceroy passed the Vernacular Press Act and the Arms Act of 1878?
[A] Lord Lytton
[B] Lord Mayo
[C] Lord Dalhousie
[D] Lord Hardinge

Show Answer

Correct Answer: A [Lord Lytton]
Notes:
Lord Lytton served as Viceroy of India between 1876 and 1880. He has been criticised for his handling of the Great Famine of 1876–78 and the Second Anglo-Afghan War. He passed the Vernacular Press Act and the Arms Act of 1878.
7. Who was the only Viceroy of India to be murdered in office?
[A] Lord Mayo
[B] Lord Auckland
[C] Lord Lawrence
[D] Lord Northbrook

Show Answer

Correct Answer: A [Lord Mayo ]
Notes:
Lord Mayo was the only Viceroy of India to be murdered in office. While visiting the convict settlement at Port Blair in the Andaman Islands in 1872 for the purpose of inspection, he was assassinated by a Pathan convict.
8. Lord Ripon appointed Hunter commission for:
[A] combating terrorism and other anti-national activities
[B] educational reforms in India
[C] appointment of Indian Judges in higher judiciary
[D] None of the Above

Show Answer

Correct Answer: B [educational reforms in India ]
Notes:
Lord Ripon appointed the Education Commission on February 3, 1882 under the Chairmanship of Sir William Hunter, a member of the Executive Council of Viceroy. The commission recommended changes to be brought in primary and secondary education in India for educational reform in country.
 
9. Which Viceroy passed the famous Indian Coinage and Paper Currency act (1899)?
[A] Lord Minto
[B] Lord Hardinge
[C] Lord Curzon
[D] Lord Dufferin

Show Answer

Correct Answer: C [Lord Curzon]
Notes:
In January 1899, Lord Curzon was appointed Viceroy of India. Passed the Indian Coinage and Paper Currency act (1899) and put India on a gold standard.
10. Who among the following was also known as Maratha Machiavelli?
[A] Nana Phadnavis
[B] Balaji Vishwanath
[C] Narayanrao Bajirao
[D] Sambhaji

Show Answer

Correct Answer: A [Nana Phadnavis]
Notes:
Nana Phadnavis was an influential minister and statesman of the Maratha Empire during the Peshwa administration. He was called “the Maratha Machiavelli” by the Europeans. He played a pivotal role in holding the Maratha Confederacy together in the midst of internal dissension and the growing power of British.