GKToday

Quiz 653: Environment & Ecology for SSC and State Exams

1. Which of the following is the largest brackish water lagoon in Asia?
[A] Chilika Lake
[B] Loktak Lake
[C] Wular Lake
[D] Nal Sarovar

Show Answer

Correct Answer: A [Chilika Lake]
Notes:
Chilika Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state of India. It is the largest brackish water lagoon in Asia and stretches.
2. Which of the following is a biodiversity hotspot in India?
[A] Eastern Himalayas
[B] Eastern Ghats
[C] Western Rajasthan
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: A [Eastern Himalayas]
Notes:
India shares its territories into three biodiversity hotspots viz. Eastern Himalaya, Western Ghats and Indo-Burma. Out of them, Eastern Himalaya and Western Ghats are mostly located within India’s territory. In the Indo-Burma Biodiversity hotspot, India shares only a small part in north East India.
3. Which of the following national parks is not a UNESCO World Heritage site?
[A] Kaziranga
[B] Keoladeo
[C] Sundarbans
[D] Kanha

Show Answer

Correct Answer: D [Kanha ]
Notes:
Kanha National Park is one of the tiger reserves of India and the largest national park of Madhya Pradesh. It is not a UNESCO World Heritage. A World Heritage Site is a landmark or area which has been officially recognized by the United Nations, specifically by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). Kaziranga, Sundarbans and Keoladeo national parks have been included in the UNESCO World Heritage.
4.   The Golden Langur:
  1. is endemic to western ghats and palani hills in India
  2. has been added to endangered species list by IUCN

  Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: B [2 Only]
Notes:
First statement is incorrect. Second statement is correct. The golden langur, an Old World monkey, is found in a small region of western Assam, India and in the foothills of the Black Mountains of Bhutan. It has been listed as endangered by IUCN.
5. Clouded Leopard National Park is located in which state?
[A] Jammu & Kashmir
[B] Uttarakhand
[C] Sikkim
[D] Tripura

Show Answer

Correct Answer: D [Tripura]
Notes:
Clouded Leopard National Park is a national park in the Sipahijola Wildlife Sanctuary Tripura, India. It covers an area of about 5.08 square kilometres.
6.  Consider the following statements about National Bureau of Animal Genetic Resources (NBAGR):
  1. It works for the conservation and utilization of livestock and poultry genetic resources 
  2. It designs methodologies for ex situ and in situ conservation of farm animals

 Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
It was established on 21st September, 1984 at Bangalore in the form of twin institutes namely National Bureau of Animal Genetic Resources and National Institute of Animal Genetics and then shifted to Karnal in 1985, the two institutes were merged to function as a single entity in the form of National Bureau of Animal Genetic Resources (NBAGR) in 1995. Its objectives are:
  • To conduct systematic surveys to characterise, evaluate and catalogue farm livestock and poultry genetic resources and to establish their National Data Base
  • To design methodologies for ex situ conservation and in situ management and optimal utilization of farm animal genetic resources
  • To undertake studies on genetic characterisation using modern biological techniques such as molecular cytogenetic, Immunology, DNA Fingerprinting, RFLP analysis etc
  • To conduct training programmes as related to evaluation, characterisation and utilisation of animal genetic resources

 

7. “International Biodiversity Day” is celebrated on:
[A] 22 March
[B] 22 April
[C] 22 May
[D] 22 June

Show Answer

Correct Answer: C [22 May]
Notes:
The United Nations has proclaimed May 22 as the International Day for Biological Diversity (IDB) to increase understanding and awareness of biodiversity issues. The theme for 2017 International Day for Biological Diversity (IDB) was ‘Biodiversity and Sustainable Tourism’.
 
8. Stockholm Convention is a global treaty associated with which of the following?
[A] Protect the environment from Persistent Organic Pollutants
[B] Phasing out hydro-fluorocarbons
[C] Control of Transboundary Movements of Hazardous Wastes and Their Disposal
[D] Sustainable use of Biodiversity

Show Answer

Correct Answer: A [Protect the environment from Persistent Organic Pollutants]
Notes:
The Stockholm Convention is a global treaty to protect human health and the environment from persistent organic pollutants (POPs). POPs are chemicals that remain intact in the environment for long periods, become widely distributed geographically, accumulate in the fatty tissue of living organisms and are toxic to humans and wildlife. 
9. Which of the following is not a primary greenhouse gas found in earth’s atmosphere?
[A] Carbon dioxide
[B] Methane
[C] Water vapour
[D] Nitrogen oxides (NOx)

Show Answer

Correct Answer: D [Nitrogen oxides (NOx)]
Notes:
A greenhouse gas is a gas in an atmosphere that absorbs and emits radiation within the thermal infrared range. The primary greenhouse gases in Earth’s atmosphere are water vapour, carbon dioxide, methane, nitrous oxide, and ozone. Nitrogen oxides (NOx) act as indirect greenhouse gases by producing the tropospheric greenhouse gas ‘ozone’ via photochemical reactions in the atmosphere.
10. Umiam Lake, also known as Barapani Lake, is located in which state?
[A] Meghalaya
[B] Assam
[C] Sikkim
[D] Tripura

Show Answer

Correct Answer: A [Meghalaya]
Notes:
Umiam Lake is a reservoir located in the hills 15 km to the North of Shillong in the state of Meghalaya, India. The lake serves as a major tourist attraction for the state of Meghalaya. It is also a popular destination for water sport and adventure facilities. Tourists visit this spot for kayaking, water cycling, scooting and boating.