GKToday

Quiz 651: World Geography for SSC and State Exams

1. Which of the following straits is located on the extreme southern tip of South America partly in Chile and partly in Argentina?
[A] Dover Strait
[B] Beagle Strait
[C] Hudson Strait
[D] Kara Strait

Show Answer

Correct Answer: B [ Beagle Strait ]
Notes:
Beagle strait is located in Tierra del Fuego Archipelago on the extreme southern tip of South America partly in Chile and partly in Argentina. The channel’s eastern area forms part of the border between Chile and Argentina and the western area is entirely within Chile.
2. The Buran wind blows across:
[A] Eastern Asia
[B] Western Europe
[C] Southern Africa
[D] Eastern Australia

Show Answer

Correct Answer: A [ Eastern Asia ]
Notes:
The buran wind blows across eastern Asia, specifically Xinjiang, Siberia, and Kazakhstan. The buran takes two forms: in summer, it is a hot, dry wind, whipping up sandstorms; in winter, it is bitterly cold and often accompanied by blizzards.
3. The Puna grassland ecoregion is found in which of the following continents?
[A] Asia
[B] Africa
[C] North America
[D] South America

Show Answer

Correct Answer: D [ South America ]
Notes:
Puna grassland ecoregion is found in the central Andes Mountains of South America. The term Puna encompasses diverse ecosystems of the high Central Andes above 3200–3400 m. It is found above the tree line at 3200–3500 m elevation, and below the permanent snow line above 4500–5000 m elevation.
4. Dasht-e Margo, also known as “Desert of Death”, is located in which country?
[A] Kazakhstan
[B] Saudi Arabia
[C] Afghanistan
[D] China

Show Answer

Correct Answer: C [ Afghanistan ]
Notes:
Dasht-e Margo is a desert region in the southern provinces of Helmand and Nimruz in Afghanistan. It is the world’s 20th largest desert, and consists mainly of sand masses and rocky-clayish plains with solonchaks, takirs, and rarely oases.
5. Lake Winnipeg is located in which of the following countries?
[A] Brazil
[B] Canada
[C] Russia
[D] Japan

Show Answer

Correct Answer: B [ Canada ]
Notes:
Lake Winnipeg is a very large, but relatively shallow lake located in province of Manitoba in Canada. The lake is elongated and is 416 km (258 mi) from north to south, with remote sandy beaches, large limestone cliffs, and many bat caves in some areas.
6. Which of the following is not a land locked country of Europe?
[A] Hungary
[B] Kosovo
[C] Czech Republic
[D] Spain

Show Answer

Correct Answer: D [ Spain ]
Notes:
Spain is a sovereign state located on the Iberian Peninsula in southwestern Europe. The country’s mainland is bordered to the south and east by the Mediterranean Sea except for a small land boundary with Gibraltar. Hungary, Kosovo and Czech Republic are land locked countries in Central Europe.
7. Lake Titicaca, a large deep lake in South America, is located on the border of which two countries?
[A] Argentina and Bolivia
[B] Bolivia and Peru
[C] Peru and Uruguay
[D] Uruguay and Paraguay

Show Answer

Correct Answer: B [ Bolivia and Peru ]
Notes:
Lake Titicaca is a large, deep lake in the Andes on the border of Bolivia and Peru. By volume of water and by surface area, it is the largest lake in South America.
8. The Katanga plateau in Africa is known for rich deposits of:
[A] Copper and Uranium
[B] Uranium and Zinc
[C] Zinc and Bauxite
[D] Bauxite and Gypsum

Show Answer

Correct Answer: A [ Copper and Uranium ]
Notes:
The Katanga Plateau Africa is known for rich deposits of Copper and Uranium. The region is also good for farming and ranching. It is located at an altitude of 1220m and the altitude makes it cooler than the surrounding area.
9. Which of the following mountain ranges is not present in Europe?
[A] Apennine Mountain Range
[B] Pyrenees Mountain Range
[C] Sierra Nevada Mountain Range
[D] Alps Mountain range

Show Answer

Correct Answer: C [ Sierra Nevada Mountain Range ]
Notes:
Sierra is a mountain range in the Western United States, between the Central Valley of California and the Basin and Range Province. It runs 400 miles (640 km) north-to-south, and is approximately 70 miles (110 km) across east-to-west.
10. The northernmost point of India is known as:
[A] Indira Heights
[B] Indira Col
[C] Indira Point
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [ Indira Col ]
Notes:
The northernmost point of India lies in the state of Jammu and Kashmir and it is known as Indira Col. The Indira Col (altitude 5,764 metres) is a mountain pass located on the Indira Ridge in the Siachen Muztagh in the Karakoram Range.