GKToday

Quiz 650: Ancient Indian History for SSC Examinations

1. Devichandraguptam, a play by Vishakhadatta, tells story about which of the following rulers?
[A] Sri Gupta
[B] Ramagupta
[C] Bhanugupta
[D] Vishnugupta

Show Answer

Correct Answer: B [ Ramagupta ]
Notes:
Ramagupta was the elder son and immediate successor of Samudragupta. Earlier, he was known from the traditional narratives only, but later, three inscriptions on Jaina tirthankara images were discovered from Durjanpur near Vidisha, which mention him as the Maharajadhiraja.
2. Who wrote the book Pancha Siddhantika?
[A] Varahamihira
[B] Aryabhatta
[C] Brahmagupta
[D] Kalidas

Show Answer

Correct Answer: A [ Varahamihira ]
Notes:
Varahamihira was one of the only renowned Indian Astronomer, Mathematician and Astrologer. Varahamihira was born in 499 A.D. into a family of Brahmins settled at Kapittha, a village near Ujjain. He wrote the book Pancha Siddhantika.
3. Which of the following Indus Valley sites is not a present in India?
[A] Chanhudaro
[B] Farmana
[C] Khirasara
[D] Loteshwar

Show Answer

Correct Answer: A [ Chanhudaro ]
Notes:
Chanhudaro is an archaeological site belonging to the post-urban Jhukar phase of Indus valley civilization. The site is located 130 kilometers (81 mi) south of Mohenjo-daro, in Sindh, Pakistan.
4. Which Indian city was also known as Kusumapura during the ancient period?
[A] Allahabad
[B] Patna
[C] Ujjain
[D] Amaravati

Show Answer

Correct Answer: B [ Patna ]
Notes:
Patna was known as Kusumapura during the ancient period. Aryabhata called himself a native of Kusumapura or Pataliputra (present day Patna, Bihar).
5. Acharanga Sutra is associated with which of the following religions?
[A] Jainism
[B] Buddhism
[C] Sikhism
[D] Ayyavazhi

Show Answer

Correct Answer: A [ Jainism ]
Notes:
Acharanga is the first of the twelve Angas, part of the agamas (religious texts) which were compiled based on the teachings of Mahavira.
6. Third Buddhist Council was held at which of the following places?
[A] Pataliputra
[B] Rajgir
[C] Vaishali
[D] Lumbini

Show Answer

Correct Answer: A [ Pataliputra ]
Notes:
The Third Buddhist council was convened in about 250 BCE at Asokarama in Pataliputra, supposedly under the patronage of Emperor Ashoka. The council is recognized and known to both the Theravada and Mahayana schools, though its importance is central only to the Theravada.
7. The famous book Sutrakritanga provides detailed information about the life of:
[A] Mahavira
[B] Gautama Buddha
[C] Kapila
[D] Basavanna

Show Answer

Correct Answer: A [ Mahavira ]
Notes:
Sutrakritanga is the second agama of the 12 main Angas of the Jain canons. It provides detailed information about the life of Mahavira. It is also known as the Golden Book of Jainism.
8. Which of the following plays of Kalidasa tells the story of mortal King Pururavas and celestial nymph Urvashi who fall in love?
[A] Malavikagnimitram
[B] Abhijñānaśākuntalam
[C] Vikramōrvaśīyam
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: C [ Vikramōrvaśīyam ]
Notes:
Vikramōrvaśīyam, a play by Kalidasa, tells the story of mortal King Pururavas and celestial nymph Urvashi who fall in love. As an immortal, she has to return to the heavens, where an unfortunate accident causes her to be sent back to the earth as a mortal with the curse that she will die (and thus return to heaven) the moment her lover lays his eyes on the child which she will bear him. After a series of mishaps, including Urvashi’s temporary transformation into a vine, the curse is lifted, and the lovers are allowed to remain together on the earth.
9. Mundaka Upanishad, the Mandukya Upanishad and the Prashna Upanishad are associated with which of the following Vedas?
[A] Atharva-Veda
[B] Rig-Veda
[C] Sama-Veda
[D] Yajur-Veda

Show Answer

Correct Answer: A [ Atharva-Veda ]
Notes:
Atharvaveda text includes three primary Upanishads, influential to various schools of Hindu philosophy. These include the Mundaka Upanishad, the Mandukya Upanishad and the Prashna Upanishad.
10. Tat Tvam Asi, a sanskrit phrase, originally occurs in which of the following Upanishads?
[A] Mundaka Upanishad
[B] Chandogya Upanishad
[C] Brhadaranyaka Upanishad
[D] Mandukya Upanishad

Show Answer

Correct Answer: B [ Chandogya Upanishad ]
Notes:
“Tat Tvam Asi” is a Sanskrit phrase is one of the Mahāvākyas (Grand Pronouncements) in Vedantic Sanatana Dharma. It originally occurs in the Chandogya Upanishad, a Sanskrit text embedded in the Chandogya Brahmana of the Sama Veda of Hinduism.