GKToday

Quiz 649: General Knowledge for SSC Exams →Indian Geography

1. India is located on north of equator between which of the following latitudes?
[A] Between 8°4′ and 37°6\’
[B] Between 7°4\’ to 39°6\’
[C] Between 8°7\’ to 36°6\’
[D] Between 7°4\’ to 40°6\’

Show Answer

Correct Answer: A [ Between 8°4′ and 37°6\’]
Notes:
India is located entirely north of the equator between 8°4′ to 37°6′ north latitude and 68°7′ to 97°25′ east longitude.
2. With which of the following countries of South East Asia, India shares a maritime boundary?
[A] Indonesia
[B] Malaysia
[C] Singapore
[D] Vietnam

Show Answer

Correct Answer: A [ Indonesia ]
Notes:
India’s southern mainland and islands share a maritime border with Myanmar, Thailand and Indonesia.
3. The Kachin Hills make a boundary between India and which of the following neighbors?
[A] Bhutan
[B] Myanmar
[C] Nepal
[D] China

Show Answer

Correct Answer: B [ Myanmar ]
Notes:
Kachin Hills are located at the extreme northeastern area of the Kachin State of Myanmar and they make a boundary between India and Myanmar.
4. Which of the following is not a correct statement:
[A] Both Khasi Hills and Mizo Hills are part of Patkai Range
[B] Phawngpui or ‘Blue Mountain is highest point of Mizo Hills
[C] Khasi Hills are also known as Lushai Hills in local language
[D] All are correct statements

Show Answer

Correct Answer: C [ Khasi Hills are also known as Lushai Hills in local language ]
Notes:
The third statement is not correct. Lushai hills is an alternative name of Mizo Hills. Rest two statements are memorable points.
5. Which of the following is the longest river that originates in India?
[A] Brahmaputra
[B] Ganga
[C] Yamuna
[D] Godavari

Show Answer

Correct Answer: B [ Ganga ]
Notes:
Ganga River originates in India and is also longest river of India.
6. Which of the following states of India does not share a boundary with Myanmar?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Manipur
[C] Nagaland
[D] Assam

Show Answer

Correct Answer: D [ Assam ]
Notes:
India shares a 1,643 km land border with Myanmar and the states that share this border include Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur and Mizoram.
7. Malwa Plateau does not make a part of which of the following states?
[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Maharashtra
[D] Madhya Pradesh

Show Answer

Correct Answer: C [ Maharashtra ]
Notes:
Malwa Plateau is spread in Rajasthan, Madhya Pradesh and Gujarat.
8. Which of the following is not a correct statement?
[A] Sundarbans delta is home to the largest mangrove forest in the world
[B] India is world’s largest mica producer
[C] Easter Island is only land area that is antipodal to India
[D] India’s largest saltwater lake is located in Gujarat

Show Answer

Correct Answer: D [ India’s largest saltwater lake is located in Gujarat ]
Notes:
Fourth is an incorrect statement. Rest are correct statements.
9. Which of the following is NOT a correct statement about Alluvial soil?
[A] Alluvial soil is most abundant type of soil found in India
[B] Alluvial soil is generally fertile
[C] Alluvial soil lacks nitrogen and tend to be phosphoric.
[D] Alluvial soil generally comprise high percentage of clay and retain moisture for long time

Show Answer

Correct Answer: D [ Alluvial soil generally comprise high percentage of clay and retain moisture for long time ]
Notes:
Fourth is not a correct statement.
10. Which of the following regions in India represents lowest altitude?
[A] Kuttanad region in Kerala
[B] Saurashtra Region in Karnataka
[C] Coromandel of Tamil Nadu
[D] Malabar region of Kerala

Show Answer

Correct Answer: A [ Kuttanad region in Kerala ]
Notes:
Kuttanad region in Kerala covering Alappuzha and Kottayam Districts represents India’s lowest altitudes.