GKToday

Quiz 645: Indian Polity and Constitution for CLAT Examination

1. ‘Lion-tailed macaque’ is the key faunal species of which Biosphere Reserve?
[A] Nilgiri
[B] Dehang-Debang
[C] Dibru-Saikhowa
[D] Nokrek

Show Answer

Correct Answer: A [Nilgiri]
2. Who among the following can dismiss Governor of a state from his office?
[A] State Legislative Assembly
[B] Parliament
[C] President
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: C [President]
3. With reference to the executive power in a state in India, which among the following statements is / are correct?
  1. Executive power of the state is vested in Governor
  2. Real executive authority in a state is Council of Ministers
  3. All executive decisions in a state are taken in the name of Chief Minister

Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1 & 2]
Notes:
Third statement is not correct because executive decisions in a state are taken in the name of Governor.
4. With reference to the State Legislative Council in India, which among the following statements is / are correct?
  1. The Legislative Council is a continuing House & two-third of the members retire in two years.
  2. Members of local bodies elect one-third of the total number of members of the legislative council
  3. If a state legislative council is to be created or abolished , a resolution to that effect is to be first passed by the State legislature by a two-third majority

Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: B [Only 2 & 3]
Notes:
Legislative Council is a continuing House and one-third of the members retire in two years.
5. In India, a three tier Panchayat is envisaged for states which have a population above__:
[A] 15 Lakhs
[B] 20 Lakhs
[C] 25 Lakhs
[D] 30 Lakhs

Show Answer

Correct Answer: B [20 Lakhs]
6. Via which among the following amendments of the Constitution of India, Delhi was designated as National Capital Territory (NCT)?
[A] 63rd Amendment Act
[B] 69th Amendment Act
[C] 74th Amendment Act
[D] 76th Amendment Act

Show Answer

Correct Answer: B [69th Amendment Act]
7. How long a person should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?
[A] 10 Years
[B] 12 Years
[C] 15 Years
[D] 20 Years

Show Answer

Correct Answer: A [10 Years]
8. The number of judges can be altered in the Supreme Court by __:
[A] Presidential Order
[B] Parliament by Law
[C] Supreme Court by Notification
[D] Central Government by notification

Show Answer

Correct Answer: B [Parliament by Law]
Notes:
The parliament of India has power to make laws, organizing jurisdiction and powers of supreme court. The number of judges can be increased or decreased by the parliament by legislation. There was a Provision in our constitution originally that there will be a CJ and 7 other judges. This number was raised to 10 in 1956, 13 in 1960, 17 in 1977, 25 in 1985. Later number of judges in the supreme court was raised from 26 (25+1) to 31 (30+1) . Current sanctioned strength of the Supreme Court is thus 31.
9. Jurisdiction of which among the following high courts covers the Union Territory of Lakshadweep?
[A] Tamil Nadu High Court
[B] Kerala High Court
[C] Calcutta High Court
[D] Bombay High Court

Show Answer

Correct Answer: B [Kerala High Court]
10. The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:
[A] A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
[B] A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
[C] A circuit bench of the Calcutta High Court at Port Blair
[D] A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

Show Answer

Correct Answer: C [A circuit bench of the Calcutta High Court at Port Blair]