GKToday

Quiz 642: GK Questions July for Bank PO, SSC Examinations

1. The revolutionary organisation ‘Abhinav Bharat Society’ was founded in 1904 by:
[A] Bhagat Singh
[B] Vinayak Damodar Savarkar
[C] Barindra Kumar Ghosh
[D] Pulin Behari Das

Show Answer

Correct Answer: B [Vinayak Damodar Savarkar]
2.  Which among the following great revolutionaries was the brain behind the ‘Chittagong Armoury Raid’?
[A] Ganesh Ghosh
[B] Chandrashekhar Azad
[C] Surya Sen
[D] Lala Hardayal

Show Answer

Correct Answer: C [Surya Sen]
3. The Swaraj Party was divided into factions after the death of C.R.Das and its ‘Responsivists’ faction worked for/by:
[A] Safeguarding the hindu interests by cooperating with the British Government.
[B] Creating obstacles in legislative process by acting as dissenters.
[C] Cooperating with the No-Changers of the Congress in the favour of constructive programme of Gandhi.
[D] Maintaining a separate identity of the Party within the Congress.

Show Answer

Correct Answer: A [Safeguarding the hindu interests by cooperating with the British Government.]
4. Consider the following Statements:
  1. The first muslim president of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.
  2. The first Indian woman to preside over the session of Indian National Congress was Vijaya Lakshmi Pandit.

Which among the Statement(s) given above is/are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1]
Notes:
The first Indian woman to preside over the session of Indian National Congress was Sarojini Naidu
5. Both the processes of transfer of power and the partition of India were hurried through in ____ days.
[A] 68
[B] 70
[C] 72
[D] 85

Show Answer

Correct Answer: C [72]
6. Consider the following Statements:
  1. Individual Satyagraha was launched by Mahatma Gandhi in retaliation to the August Offer.
  2. Vinoba Bhave was the first Individual Satyagrahi.

Which among the Statement(s) given above is/are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 and 2]
7. Which of the following was the most controversial measure of Lord Mountbatten?
[A] Partitioning of Punjab and Bengal
[B] Holding of a referendum in the North West Frontier Province (NWFP)
[C] Setting up of an Executive Council comprising of Indians alone
[D] Advancing the date of transfer of power from June 1948 to August 15,1947

Show Answer

Correct Answer: D [Advancing the date of transfer of power from June 1948 to August 15,1947]
8. The pioneer of Communism in India was:
[A] S.A.Dange
[B] M.R.Jayakar
[C] M.N.Roy
[D] Nalin Gupta

Show Answer

Correct Answer: C [M.N.Roy]
9. Subhash Chandra Bose was re-elected the President of INC at the Tripuri Session in 1939 by defeating Gandhiji’s candidate :
[A] Dr. Rajendra Prasad
[B] J.B.Kriplani
[C] Pattabhi Sitaramaiyya
[D] Nellie Sengupta

Show Answer

Correct Answer: C [Pattabhi Sitaramaiyya]
10. Which among the following Viceroys was associated with the ‘Ilbert Bill Controversy’?
[A] Lord Curzon
[B] Lord Lytton
[C] Lord Ripon
[D] Lord Hardinge

Show Answer

Correct Answer: C [Lord Ripon]