GKToday

Quiz 629: GK Questions for Bank PO, IAS and PCS Examinations

1. President can proclaim National Emergency under Article 352 in the entire country or in any part of it, on the grounds of :
[A] External Aggression
[B] Armed Rebellion
[C] Internal Disturbance
[D] Both [1] and [2]

Show Answer

Correct Answer: D [Both [1] and [2]]
Notes:
The term ‘armed rebellion’ did not exist in the original constitution but was inserted by the 44th Constitutional Amendment Act (1978) replacing the
original term ‘internal disturbance.
2. Article 123 of the Indian Constitution provides for:
[A] The Ordinance Making power of the President
[B] Advisory Jurisdiction of the Supreme Court
[C] Special Status of Jammu and Kashmir
[D] An Election Commission to hold free and fair elections in the country.

Show Answer

Correct Answer: A [The Ordinance Making power of the President]
3. The Election Commission of India is not concerned with the elections of /to the :
[A] President
[B] Vice President
[C] Panchayats and Municipalities in the State
[D] All of the above

Show Answer

Correct Answer: C [Panchayats and Municipalities in the State]
Notes:
 The Election Commission has the power of superintendence, direction and control of elections to the Parliament, State legislatures, President and Vice President.
4.  Consider the following Statements regarding the Turkish rulers of Sultanate period:
  1. Illtutmish formed a Group of Forty nobles known as ‘Turkan-i- Chihalgani’.
  2. Balban was very much influenced by Iranian customs and traditions and under their influence started the customs of Sijda and Paibos in his court.
  3. Alauddin Khilji was the first Sultan of Delhi who invaded southern India.
  4. Ibn Battuta, the Moroccan traveler visited India during the reign of Muhammad Bin Tughlaq.

Select the statements which are correct:

[A] 1 and 2
[B] 1, 2 and 3
[C] 1, 3 and 4
[D] 1,2, 3 and 4

Show Answer

Correct Answer: D [1,2, 3 and 4]
5.  In 1837, James Princep deciphered an Inscription in Brahmi script referring to a king called ‘Devanamapiya Piyadassi’. The celebrated monarch known by this epithet was :
[A] Ashoka
[B] Akbar
[C] Kanishka
[D] Chandragupta Vikramaditya

Show Answer

Correct Answer: A [Ashoka]
6. Select the statement which is NOT correct regarding Kalidasa:
[A] Kalidasa was a renowned Sanskrit poet and dramatist of Gupta period.
[B] He was one of the nine gems in the court of Chandragupta I.
[C] Kumarasambhavam and Ritusamhara are his two epic works.
[D] His plays and poetry are primarily based on Hindu Puranas and philosophy

Show Answer

Correct Answer: B [He was one of the nine gems in the court of Chandragupta I.]
Notes:
He was one of the nine gems in the court of Chandragupta II Vikramaditya.
7. Who were Manu, Yajnavalkya , Narada and Brihaspati ?
[A] Law givers of ancient India
[B] Gods of Vedic religion
[C] Buddhist scholars and logicians
[D] Celebrated mathematicians and astronomers of ancient India

Show Answer

Correct Answer: A [Law givers of ancient India]
8. Consider the following statements about the advent of Europeans as trading entities in India-
  1. The French Company was the last amongst the European Trading powers to reach India.
  2. The ‘Cartaze’ were used by the Portuguese to monopolize trade along the Coromandel coast.

Which of the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 and 2]
Notes:
The order of coming of Europeans in India is Portuguese-Dutch-English-French. French Company was the last amongst the European Trading powers to reach India. (Hence Statement 1. is correct) The “cartazes” licensing system was created in 1502 to control and enforce the Portuguese trade monopoly over a wide area in the Indian Ocean, taking advantage of local commerce. Officially, no vessel was permitted to sail in the Indian coast without this document, risking losing their cargo, being attacked and even sunk by the Portuguese – mainly Muslim, Hindu and Malay merchant ships. Every year, during the monsoon, Portuguese fleets patrolled the coasts requiring this document. (Hence Statement 2. is correct)
9. India’s first Food Bank as part of the India Food Banking Network (IFBN) was inaugurated in :
[A] Delhi
[B] Bangalore
[C] Hyderabad
[D] pune

Show Answer

Correct Answer: A [Delhi]
10. The Xinjiang province of China is experiencing ethnic turmoil for the past several years because of which of the following tribes protesting against the increasing settlements of Han Chinese?
[A] Uyghurs
[B] Mosuo
[C] Yuezhi
[D] Wuhan

Show Answer

Correct Answer: A [Uyghurs]