GKToday

Quiz 624: GK Questions for SSC Exams

1. Consider the following statements regarding the Cuddapah and Vindhyan systems of rock formations :
  1. The well-known Panna and Golcunda diamonds are found in the Cuddapah system.
  2. Vindhyan System is the famous source of red sandstone and other building material.

Which of the above Statement(s) is/are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: B [Only 2]
Notes:
Cudappah System rocks are rich in sandstone, shale, limestone, quartzite, and slate. They contain iron and other inferior quality of ores and minerals. They are mainly found in Cudappah district of Andhra Pradesh along with other places such as Chhattisgarh, Rajasthan, Delhi, and the lesser Himalayas. One of the important series of Cudappah System is Papagani series, named after the river of same name in Andhra Pradesh. The Vindhyan mountains form a dividing line between the Ganges plain and Deccan Plateau. The Vindyan system is named after Vindhyan Mountains. This system rocks are extensively distributed in India from Chittorgarh (Rajasthan) to sasaram (bihar).
2. Which of the following Mountain passes forms the ‘tri-junction’ of India,China and Myanmar?
[A] Nathu La
[B] Jelep La
[C] Bomdi La
[D] Diphu

Show Answer

Correct Answer: D [Diphu]
3. The lacustrine deposits of Kashmir called ‘Karewas’ are known for :
[A] Saffron Cultivation
[B] Terrace farming
[C] Apple Orchards
[D] Jhum Cultivation

Show Answer

Correct Answer: A [Saffron Cultivation]
4. The land frontier of India is about 15200 KM. Which of the following countries shares the largest border length with India:
[A] Bangladesh
[B] Pakistan
[C] china
[D] Nepal

Show Answer

Correct Answer: A [Bangladesh]
Notes:
The neighbouring countries of India in decreasing order of border length are : Bangladesh-China-Pakistan-Nepal-Myanmar-Bhutan-Afghanistan.
5.  Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States:
[A] Gujarat, MP, Chattisgarh, Manipur
[B] Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram
[C] UP, MP, Bihar, Jharkhand
[D] Maharashtra, Chattisgarh, Orissa, Andhra Pradesh

Show Answer

Correct Answer: B [Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram]
Notes:
The Tropic of Cancer divided India into almost 2 equal parts. It passes through 8 Indian States of India – Gujarat, Rajasthan, MP, Chattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram.
6.  which of the following Statement(s) is/are correct?
  1. Mt. Everest is locally known as ‘Sagarmatha’ in Nepal.
  2. At 73, Tamae Watanbe became the world’s old woman to scale the Everest in May,2012.
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 and 2]
7. Unaided minority institutions have been excluded from the ambit of RTE Act due to which of the following fundamental rights guaranteed by the Indian Constitution:
[A] Article 16
[B] Article 19(1)(c)
[C] Article 29
[D] Article 30(1)

Show Answer

Correct Answer: D [Article 30(1)]
8. India’s first University of Cooperative Management was set up in :
[A] Bijapur, Karnataka
[B] Sibsagar, Assam
[C] Karnal, Haryana
[D] Kottayam, Kerela

Show Answer

Correct Answer: B [Sibsagar, Assam]
9. The famous ‘Hornbill festival’ is celebrated in which of the following States of India?
[A] Nagaland
[B] Mizoram
[C] Assam
[D] Meghalaya

Show Answer

Correct Answer: A [Nagaland]
10. Which of following Indian State/Union Territory has become first in the country to issue e-Stamp papers in all denominations?
[A] Delhi
[B] Puducherry
[C] Karnataka
[D] Maharashtra

Show Answer

Correct Answer: A [Delhi]