GKToday

Quiz 586: Current GK Questions for All Examinations

1. In the Windows XP, what does XP stands for?
[A] Extra-Powerful
[B] Experience
[C] Extended Platform
[D] Experience Platform

Show Answer

Correct Answer: B [Experience]
2.  Pablo Picasso, the famous painter, sculptor, printmaker, ceramicist, and stage designer, one of the greatest and most influential artists of the 20th century, was a _____?
[A] French
[B] Italian
[C] Spanish
[D] Dutch

Show Answer

Correct Answer: C [Spanish]
3. Which among the following Mughal emperors prohibited the use of tobacco?
[A] Aurangzeb
[B] Jahnagir
[C] Akbar
[D] Babur

Show Answer

Correct Answer: B [Jahnagir]
4. Which among the following country accounts for maximum Nobel Laureates in Literature?
[A] France
[B] USA
[C] UK
[D] Sweden

Show Answer

Correct Answer: A [France]
5. Which among the following party is led by Aung San Suu Kyi?
[A] Communist Party of Burma (CPB)
[B] Democratic Party for a New Society (DPNS)
[C] National League for Democracy (NLD)
[D] National Unity Party (NUP)

Show Answer

Correct Answer: C [National League for Democracy (NLD)]
6.  Area wise, which among the following is the largest physiographic unit of India?
[A] Himalayan Mountains
[B] Thar Desert
[C] Deccan Plateau
[D] Great Plains of North India

Show Answer

Correct Answer: C [Deccan Plateau]
7. Baikonur Cosmodrome, world’s first and largest operational space launch facility is located in which among the following countries?
[A] France
[B] China
[C] UK
[D] Kazakhstan

Show Answer

Correct Answer: D [Kazakhstan]
8. “Avahan Initiative” funded by the Bill and Melinda Gates Foundation is active for the eradication of which among the following diseases from India?
[A] Malaria
[B] Dengue
[C] AIDS
[D] Tuberculosis

Show Answer

Correct Answer: C [AIDS]
9. Which among the following countries tops the list of countries in uranium production?
[A] India
[B] China
[C] Australia
[D] Kazakhstan

Show Answer

Correct Answer: D [Kazakhstan]
10. Which among the following neighbors of India is not a member of World Trade Organization?
[A] Sri Lanka
[B] China
[C] Nepal
[D] Bhutan

Show Answer

Correct Answer: D [Bhutan]